Hírek

Az európai baloldal hadat üzent az adócsökkentésnek

2021. 01. 21.

Az Európai Parlament plenáris ülésén megszavazta az adóparadicsomok uniós jegyzékének reformjáról szóló állásfoglalási indítványt. Győri Enikő, fideszes EP-képviselő, az EP Adóügyi Albizottságának (FISC) tagja rámutatott, hogy baloldali nyomásra az EU azzal akar – tévesen – példát mutatni az adóparadicsomok uniós listáján szereplő, kisméretű tengerentúli államoknak, hogy saját tagállamai közül is megbélyegez olyan országokat, ahol az utóbbi időben a gazdasági versenyképesség megőrzése céljából adót csökkentettek.

Győri Enikő EP-képviselő a szavazást követően elmondta: „Mindannyian egyetértünk az adócsalás és az adóelkerülés elleni küzdelem fontosságában. Mindent meg kell tennünk, hogy szigorú átláthatósági szabályok betartására ösztönözzük az adóparadicsomok uniós listáján szerepelő harmadik országokat. Folytatnunk kell tehát a nyomásgyakorlást az adóügyi együttműködést visszautasító államokra”.

„A jelentés ezen részét támogatni is lehet, de sajnos a baloldal az alacsony adókkal operáló uniós tagállamokat is adóparadicsomnak minősíti a szövegben” – mutatott rá a fideszes képviselő.

Győri Enikő megjegyezte: „Az adóelkerülést nem szabad összekeverni az adóversennyel, az adócsökkentés tekintetében a tagállamok rendelkezésére álló törvényes eszközökkel. A COVID-19 válság rendkívül nehéz körülményei között is látnunk kell, hogy a vállalatokat sújtó adóterhek csökkentése ma a krízisből való kilábalás és a versenyképesség kulcsa. Ezt természetesen felelős költségvetési gazdálkodás mentén, az adott ország teherbíró képességének függvényében kell végrehajtaniuk a tagállamoknak. E téren Magyarország élen jár, hiszen a válság kitörése óta tovább csökkentettük az adókat, így munkahelyek százezreit sikerült megmenteni. Az eredmény látható, hiszen a foglalkoztatás szintje 2021 elején csak egy százalékkal marad el a válság kitörése előttitől. A jelenlegi körülmények között tehát teljes felelőtlenség olyan határozatot elfogadni, melynek javaslatai és következtetései merőben ellentétesek a gazdasági válságkezelés szempontjaival és legfontosabb követelményeivel. A magyar néppárti delegáció határozottan kiáll az adócsökkentés mellett, ezért nem támogattuk az állásfoglalás elfogadását”.