Az EU az agresszív baloldali ideológiai törekvések miatt elefántcsont-toronyba zárja magát

2023. 07. 20.

Az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága tegnapi ülésén megvitatta a július 17–18-ai brüsszeli EU– Latin-Amerikai és Karibi Államok Közössége (CELAC) csúcstalálkozó kereskedelmi vonatkozásait. Győri Enikő fideszes EP-képviselő hozzászólásában rámutatott: „A csúcstalálkozó egy újabb elvesztegetett lehetőséggé lett. Az európai emberek, az európai cégek és az európai gazdaság versenyképessége érdekében nem várhat a kereskedelmi egyezményeink mielőbbi hatályba léptetése.”

Győri Enikő kijelentette: ”Elfogadhatatlan, hogy bár a Dél-amerikai Közös Piac (Mercosur) és az EU közötti megállapodás tárgyalásai négy éve lezárultak, az aláírásra máig nem került sor. Sőt, menet közben újabb és újabb feltételeket szab az Unió a partnerországokkal szemben. Pedig a tét nem kisebb, mint hogy cégeink elsőként jussanak szabadon a piacokra, ami hatalmas versenyelőnyt jelentene az EU-nak a világ többi régiójával szemben. Nem várathat magára a Chilével illetve a Mexikóval már kitárgyalt megállapodások elfogadása sem. A közép-amerikai országokkal kötött társulási megállapodás politikai része sem lépett még életbe, mert a vallon parlament tizenegy éve blokkolja, pedig például a drogkereskedelem elleni harcban alapvető szerepe lenne. Ezzel rengeteg lehetőséget szalasztunk el gazdasági és politikai értelemben egyaránt.”

A képviselő aláhúzta: „Ha ideológiai kitételekkel terheljük túl a kereskedelmi egyezményeinket, az Európa versenyképességét ássa alá, tehát egész Európát gyengíti. Ezt nem engedhetjük meg magunknak.“