Az EP több pénzt akar a migránsok betelepítésére

2019. 03. 13.

Az Európai Parlament plenárisa elfogadta a 2021-2027 közötti évekre vonatkozó Menekültügyi és Migrációs Alap parlamenti álláspontját. „Felháborító, hogy az EP bevándorláspárti többsége a migránsok behozatalára szánja a háromszorosára növelt alap nagy részét, ahelyett, hogy megpróbálná megállítani azt” – mondta Gál Kinga fideszes EP-képviselő a szavazást követően.

„A parlamenti álláspont a források jelentős részét kizárólag a legális migrációs csatornák kialakítására, a migránsok integrációjára, illetve „a tagállamok közötti szolidaritás” végrehajtására szánja. Az a tagállam, amely nem kíván migránsokat betelepíteni saját területére, a most elfogadott javaslat szerint elesik a neki járó EU-s források jelentős részétől” – húzta alá a fideszes képviselő. Gál Kinga hangsúlyozta: „Annak ellenére, hogy a Bizottság váltig állítja, nem lesznek betelepítési kvóták, a javaslat jelentős összeget különít el erre a célra”.

Gál Kinga szerint az is felháborító, hogy az Európai Parlament bevándorláspárti többsége a helyben segítésre és a kiváltó okok megszüntetésére az Alap mindössze öt százalékát engedélyezi. „Mindeközben tizezer eurót ítélne oda minden egyes áttelepített migráns után a tagállamok számára, ezáltal is ösztönözve a migránsok betelepítését kontinensünkre” – tette hozza Gál Kinga. A Bizottság uniós pénzek felhasználására tett javaslata alátámasztja, hogy az intézmény valódi szándéka minden tagadás ellenére a bevándorlás elősegítése, pénzzel ösztönözve a migránsbetelepítést.

„A kvóta szerinti elosztást a magyar bevándorláspárti ellenzék is előszeretettel tagadja.  Ezzel ellentétben a ma elfogadott szöveg egyértelműen kimondja, hogy az Alap a dublini rendelet keretében a migránsok áthelyezésével kapcsolatos költségeket is téríteni fogja” – hívta fel a figyelmet az európai parlamenti képviselő.