Hírek

Az emberi méltóság védelme közös feladatunk!

2022. 08. 02.

Augusztus másodika a roma holokauszt (Porajmos/Samudaripen) emléknapja.  78 évvel ezelőtt ezen a napon számolták fel a náci alakulatok az auschwitzi cigánytábort, ezzel háromezer roma származású embertársunk halálát okozva.

“A nemzetiszocializmus évei alatt a romák üldözése népirtás volt. Népirtás, amely alapvetően különbözik az üldözés minden egyéb formájától. Célja egy egész csoport tudatos kiirtása, amelyet a többségi társadalom »ellenségként« határoz meg. Üldözésként indult, amely kezdetben a társadalmi, gazdasági és térbeli elszigeteltség révén bontakozott ki, majd a második világháború árnyékában a fizikai megsemmisítésben teljesedett ki. Az áldozatokat nem egyéni magatartásuk miatt választották ki, hanem kizárólag azért, mert a kisebbséghez tartoztak, mert romák voltak. Nem számított, hogy szegények vagy gazdagok, fiatalok vagy idősek, világos vagy sötét bőrűek, asszimilálódtak-e vagy sem” – emlékeztetett Járóka Lívia.

“Nekünk hetvennyolc év távlatából is kötelességünk emlékezni és emlékeztetni, azért, hogy ez a szörnyű tragédia soha több ne ismétlődhessen meg. Az ember és ember közti erőszakos és alaptalan különbségtétel minden formája elfogadhatatlan. Az emberi méltóság védelme minden esetben közös feladatunk!” – hangsúlyozta a politikus.