Az emberi jogi viták a baloldali eszmék terjesztésének eszközeivé váltak az EU-ban

2022. 09. 16.

„A baloldali ideológiai hadjáratok miatt újfent Magyarország és Lengyelország lett a két megbélyegzett tagállam.” – jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti delegációjának elnöke az EP a plenáris héten elfogadott alapvető jogokról szóló jelentésével kapcsolatban. Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője szerint a jelentés kirívóan „negatívnak tünteti fel” az alapvető jogok európai helyzetét és folyamatosan „vészhelyzetről” beszél, ezzel pedig a társadalmi kohéziót is gyengítheti.

Az Európai Parlament a héten tárgyalta és szavazott az Európai Unióban az alapvető jogok helyzetéről szóló, a baloldali spanyol politikus, Juan Fernando López Aguilar által jegyzett jelentést. A jelentés vitájában Gál Kinga hangsúlyozta: „Az Európai Unió az emberi jogok és a polgárok mindennapi biztonságának érvényesülése szempontjából ma egyedülálló sziget a világban. Sajnálatos, hogy éppen itt válnak az emberi jogokról szóló viták politikai ideológiák eszközévé, az emberi jogok értelmezése sok esetben baloldali eszmék terjesztésének eszközévé. Erre példa a magyar gyermekvédelmi törvény is, amelyet ideológiai előítéletek miatt értek igaztalan támadások” – fogalmazott a képviselő. „A baloldali ideológiai hadjáratok miatt újfent Magyarország és Lengyelország lett a két megbélyegzett tagállam a tényleges helyzetről alkotott valóságos kép felvázolása nélkül.” – hangsúlyozta Gál.

Hidvéghi Balázs a jelentéssel kapcsolatban hozzátette: minden erőfeszítést meg kell tenni az alapvető jogok érvényesülésének előmozdítására az Európai Unióban. „Sajnálatos ugyanakkor, hogy a jelentés a szokásos forgatókönyv szerint készült: a baloldal egy egyébként fontos témával visszaélve ismét saját ideológiáját erőlteti” – magyarázta Hidvéghi. „A jelentés teljesen hamis képet fest az alapvető jogok európai helyzetéről. Kirívóan negatívnak tünteti fel az alapvető jogok európai helyzetét, folyamatos „vészhelyzetet” azonosít. A társadalmi kohéziót gyengíti azzal, hogy kényszeresen újabb és újabb társadalmi csoportokat nevez meg és mondvacsinált sérelmeiket hánytorgatja fel. Erre hivatkozva pedig lépten-nyomon be akar avatkozni a tagállami hatáskörökbe” – húzta alá a képviselő.