Hírek

Az egyhangúság a tagállamok nemzeti érdekeit védi

2023. 07. 11.

Az Európai Parlament plenáris ülése kedden szavazott az EP azon javaslatáról, mely többek között megszüntetné az egyhangúságot a tanácsi döntéshozatalban. Trócsányi László fideszes EP képviselő rámutatott, hogy ez a javaslat teljesen elfogadhatatlan, téves megközelítésen alapul. Az egyhangú döntéshozatal nem ok nélkül került a szerződésekbe, ez a tagállamok garanciája nemzeti érdekeik védelmére.  

Az Európai Unió döntéshozatali mechanizmusát alapos tárgyalások után az alapítószerződésekben rögzítették a tagállamok. „A tagállamok a szerződések urai, ők döntenek arról, hogy alkotmányaikkal összhangban szuverenitásuk mely részét gyakorolhatja és pontosan milyen területeken az Európai Unió. Az egyhangú döntéshozatal fenntartása bizonyos, stratégiailag fontos területeken lényegi okokból került rögzítésre a szerződésekben” – hangsúlyozta a képviselő.

„Az egyhangú döntéshozatal során a negatív szavazat nem a közös uniós fellépés akadályozása, hanem a döntéshozatali folyamat természetes részét képezi. Az egyhangú döntéshozatal azt szolgálja, hogy kulcsfontosságú területeken a tagállamok egységes álláspontot képviseljenek. Az egyhangúság továbbá különösen a kis és közepes tagállamok nemzeti érdekeinek védelméért is szükséges, a nagyobb tagállamok dominanciára való törekvését ellensúlyozza” – fejtette ki Trócsányi László.

A jelentés téves megközelítésen alapul. „Pótcselekvés, hiszen kizárólag a tagállamok egyhangú döntésével lehetne újabb területeken áttérni minősített többséggel való döntéshozatalra” – zárta gondolatait Trócsányi László.