Az akadálymentes veszélyhelyzeti kommunikáció életeket ment meg!

2021. 09. 14.

Az Európai Parlament kedden reggel megemlékezett róla, hogy júliusban pusztító árvizek sújtották Belgium és Németország több régióját, majd augusztusban Görögországban és Olaszországban súlyos tüzek ütöttek ki. Kósa Ádám fideszes EP-képviselő ennek kapcsán azt kérdezte az Európai Bizottságtól, hogy mit lehet tenni azért, hogy az áldozatok között ne legyenek olyanok, akik azért lelték halálukat, mert nehezen mozognak és nem tudnak időben elmenekülni vagy fogyatékosságuk miatt képtelenek segítséget hívni?

„Mindannyian láttuk a megdöbbentő felvételeket júliusban az árvíz pusztításáról, amely sajnálatos módon több száz áldozatot követelt és tömegeket kényszerített otthonaik elhagyására. Még alig ocsúdtunk fel ebből, máris az erdőtüzek féktelen pusztításának lehettünk tanúi” – emlékeztetett Kósa Ádám.

Kósa megemlékezett arról a szomorú tényről is, hogy a németországi Sinzig-ben az árvíz 12 fogyatékossággal élő személyt ölt meg egy otthonban, mert a segítség későn érkezett. A képviselő rámutatott, hogy a statisztikák szerint az idős emberek és a fogyatékossággal élők általában kétszer nagyobb eséllyel esnek áldozatául a természeti katasztrófáknak. „Ezért a katasztrófa kockázatának csökkentése mellett a veszélyről való értesítés rendszerét is folyamatosan fejleszteni kell, ennek érdekében a legújabb technológiai újításokat érdemes használni” – hangsúlyozta Kósa.

A Fidesz EP-képviselője emlékezetetett rá, hogy Magyarországon a VÉSZ, azaz veszélyhelyzeti értesítési szolgáltatás ingyenesen segít baj esetén. „Ez egy okostelefonokra és táblagépekre kifejlesztett ingyenesen alkalmazás. Az itt megjelenő hírek, figyelmeztetések, riasztások a hiteles és pontos tájékoztatást segítik elő és szolgálják a felhasználók biztonságát.” – mondta Kósa.”