Kül-és biztonságpolitika

Átfogó intézkedési terv az uniós belbiztonságért

2012. 05. 22.

Az Európai Unió belbiztonsági stratégiája fontos eszköz a bűncselekmények számos formája elleni hatékony fellépéshez. Fókuszában áll a nemzetközi szervezett bűnözés különböző formái – úgymint a maffia-típusú vagy a "fehér-galléros" bűnözés és pénzmosás – elleni küzdelem, valamint az európai terrorelhárítás megerősítése. Elengedhetetlen a közös fenyegetettség-értékelő rendszer kidolgozása, valamint a kritikus informatikai infrastruktúrák hatékony védelméhez szükséges tagállami gyakorlatok jobb összehangolása.

Hankiss Ágnes kiemelte: az EU kiberbiztonságának szavatolásához nélkülözhetetlen az unión belüli állami és magánszektor, valamint a polgári és katonai szereplők közötti együttműködés erősítése. Ezt a célt szolgálja a megalakuló Kibervédelmi Központ is. Az EP-képviselő szerint sürgető feladat az európai kritikus infrastruktúrák meghatározásának befejezése. A külső határok védelme, nem utolsósorban a természeti és ember okozta katasztrófák megelőzése és elhárítása is közös fellépést igényel.

Hankiss Ágnes hozzátette: az említett célok eléréséhez megkerülhetetlen a költségvetési források arányos hozzárendelése, ezért törekedni kell arra, hogy a 2014-2020-as költségvetésben megfelelő hangsúllyal szerepeljenek a belbiztonsági stratégiában foglalt intézkedések.