Antall Józsefről nevezzék el az EP új épületét!

2007. 06. 27.

Szeptemberben kerül átadásra az Európai Parlament új épülete Brüsszelben. A tervek szerint az új szárnyat egy nemrég csatlakozott tagállambeli politikusról nevezik el.  A mai napon Szájer József (Fidesz), Surján László (KDNP) és Olajos Péter (MDF) néppárti, európai parlamenti képviselők, sajtótájékoztatót tartottak. Bejelenették, hogy az Európai Néppárti Képviselőcsoportja az új épületet Antall Józsefről, Magyarország egykori miniszterelnökről kívánja elnevezni.

Szájer József elmondta: „Antall József elkötelezett európai politikus volt, a demokrácia híve és a közép-kelet európai demokratikus átmenet meghatározó személyisége, így teljes egészében megfelel annak a feltételnek, ami alapján valakiről épületet neveznek el az európai intézményekben. Joseph Daul a Néppárti Képviselőcsoport elnöke a mai napon levelet írt Hans – Gert Pötteringnek melyben kéri, hogy az új épületet a néhai magyar miniszterelnökről nevezzék el. „

Surján László, az Antall-kormány minisztere, reményét fejezte ki, hogy más frakciók is támogatni fogják a néppárti javaslatot. Olajos Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy Antall Józsefről épületet elnevezni Brüsszelben nemcsak Magyarország, hanem Közép-Európa sikerét is jelenti, mivel néhai miniszterelnökének külpolitikai stratégiájának meghatározó eleme volt a közép-európai együttműködés.

Videó: http://www.euvideohu.info/script.php?id=169