Hírek

Aktívabb nyugat-balkáni részvételt!

2018. 02. 20.

Az Európai Néppárt nyugat-balkáni térségért felelős képviselői a mai napon munkareggelire hívták a nyugat-balkáni nagyköveteket, hogy megvitassák az Európai Bizottság február 6-án kiadott uniós bővítési stratégiáját.

Járóka Lívia, az Európai Parlament Nyugat-Balkánért felelős alelnöke rámutatott, hogy a térségben csökkenteni kell a magas a munkanélküliségi és a szegénységi arányt, ha az Unió tagjává szeretnének válni. Felhívta a nagykövetek figyelmét arra, hogy országaik már most aktívan vegyenek részt az Uniós politikákban, tegyenek még komolyabb erőfeszítéseket a felzárkózási feltételek megteremtéséhez.

A fideszes politikus továbbá tájékoztatta a nagyköveteket, hogy a bolgár elnökség alatt megkezdődött az uniós romastratégia felülvizsgálata és továbbfejlesztése. Járóka szerint a megoldás az lenne, ha az új stratégia az összeurópai szegénységet célozná meg és a legelszegényedettebb régiók fejlesztését szolgálná. Bátorította a nagyköveteket, hogy aktívan vegyenek részt a stratégia kidolgozásában, hisz annak kedvezményezettjei lesznek a jövőben.

Háttér: Az új uniós bővítési stratégia szerint a Nyugat-Balkán Európa része és az Unió saját politikai, biztonsági és gazdasági érdekében áll, hogy a térség országai számára szilárd, érdemeken alapuló lehetőséget nyújtson az uniós tagságra vonatkozóan.