Környezetvédelem

Áder újabb kísérleti projektekért lobbizik Brüsszelben

Áder újabb kísérleti projektekért lobbizik Brüsszelben

2010. 09. 07.

Az Európai Unió 2011-es költségvetéséhez benyújtott egyik módosító indítványában Áder János javasolta, hogy  a működő ivóvízbázisok klímaváltozással szembeni sérülékenységének vizsgálatára az EU 500.000 eurót különítsen el a jövő évi uniós büdzsében. Mint köztudott, Magyarország ivóvízellátásának 90%-át felszín alatti vizek biztosítják, de hasonló adottságokkal rendelkezik Európa több másik tagállama is. A kísérlet egyik távlati célja ezért többek között az, hogy a közüzemi ivóvízellátás feltételei az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási körülmények között is biztosítva legyenek.

A néppárti politikus emellett a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében egy ún. klímaerdő telepítési és megfigyelési projekt beindítását is indítványozta 2 millió euró értékben. A klímaerdők őshonos fafajtákból telepített védelmi erdők, melyek a széndioxid megkötésén túl a klímaváltozás hatásait nemcsak globálisan, hanem helyi szinten is csökkentik. Mérsékelik a napi és éves hőingadozásokat, csapadékos időszakokban védenek a talajerózió ellen, javítják a vízháztartást, ezáltal hazánknak is jó lehetőséget kínálnak a klímaváltozás elleni védekezésre. A projekt további hozadéka lenne, hogy a nagy kézimunkaigénye miatt jelentős számú alacsonyan képzett munkahelyet teremtene a legelmaradottabb régiókban.

Áder János javaslatairól legközelebb az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága nyilvánít véleményt, és támogatásuk esetén az EP plenáris ülése elé kerülhetnek októberben.

Áder János számára nem ismeretlen terep az efféle projektek beindítása. A fideszes EP-képviselő tavaly sikeresen lobbizott azért, hogy a parlagfű elterjedése elleni küzdelemre 1,5 millió eurót különítsenek el az Európai Unió idei költségvetésében, amelyre vonatkozóan az Európai Bizottság ez év júliusában már ki is írta a pályázatokat.