Hírek

Ábrándokkal nem lehet fűteni: Brüsszelnek sürgősen irányt kellene váltania

2023. 03. 16.

Az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén megvitatta, hogyan építhetnénk versenyképes gazdaságot és hozhatnánk létre több munkahelyet. Győri Enikő fideszes EP-képviselő hozzászólásában rámutatott: „Az európai gazdaságot egyszerre tartja nyomás alatt a háború, a szankciók, az energiaválság, a zöld és digitális átállás terhe, a bürokrácia, s protekcionista iparpolitikája révén immár az USA is. Gazdaság- és kereskedelempolitikánkat áthatja az ideológia, s naponta gyártunk új szabályokat előzetes hatástanulmányok nélkül. Márpedig ábrándokkal és gender-ötletekkel sem fűteni, sem munkahelyet teremteni nem lehet.”

„A Bizottságnak sürgősen irányt kellene váltania. Túlszabályozás helyett vállalkozásbarát környezetre, az energiaárak tartós mérséklésére van szükség. A kereskedelmi partnereinket kölcsönös üzleti haszon reményében válogassuk meg. Álljunk több lábon, így csökkentve a külső szereplőknek való kitettségünket, és biztosíva az ipar nyersanyag-ellátását. Kizárólag a versenyképességet erősítő szabályokat hozzunk, vegyünk vissza a cégek adminisztratív terhéből. Munkahelyeket csak ilyen intézkedések révén teremthetünk, nem pedig eladósodás árán.”

A képviselő aláhúzta: „A helyreállítási források csupán egyötödét osztották ki. Öt tagország – köztük Magyarország – eddig egyáltalán nem jutott pénzhez. A pénzek mondvacsinált visszatartásával a Bizottság rontja a magyar versenyképességet s beleszól a tagállamok közötti gazdasági versenybe. A Bizottságnak fel kell hagynia a politikai játszmával, s sürgősen folyósítani szükséges a pénzeket.”