Környezetvédelem

A vörösiszap-katasztrófára emlékezett az Európai Parlament

A vörösiszap-katasztrófára emlékezett az Európai Parlament

2015. 10. 08.

Hölvényi György parlamenti felszólalásában felidézte Magyarország történetének legsúlyosabb ipari katasztrófáját. 2010. október 4-én a Mal Zrt. Ajka melletti tározójából kiömlő másfél millió köbméternyi mérgező iszapár elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő területeit. A baleset következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek és több ezer hektárnyi termőföld szennyeződött.
 
A kereszténydemokrata képviselő kiemelte: a példátlan pusztítás példaértékű helytállást eredményezett, amelyről a parlamenti határozat is említést tesz. A hatóságok határozott és szakszerű fellépése széleskörű nemzetközi elismerést váltott ki. A civilek helytállása a magyar társadalomban mélyen gyökerező szolidaritás máig ható jelképévé vált. Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely az összefogás szimbóluma.
 
Hölvényi üdvözölte, hogy többpárti egyetértéssel egy olyan tervezetet sikerült elfogadtatni, amely az ipari baleset okainak józan mérlegelése mellett a jövőbeli feladatokat is kijelöli. Az ipari katasztrófák megelőzése terén az uniós szabályozás még sok sebből vérzik. Az irányelvek megfelelő tagállami végrehajtása, az ellenőrzések szigorítása és az elérhető legjobb technológiák alkalmazása elengedhetetlen ahhoz, hogy a jövőben a hasonló ipari katasztrófákat elkerüljük.
 
Kolontár igazi tanulsága a szennyező fizet elvének teljes kudarca. Hiába rendelkezik ugyanis uniós jogszabály a felelősségről, kötelező pénzügyi garanciák nélkül a szennyező nem lesz képes az általa okozott károkat megtéríteni. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy az Európai Bizottság folytassa a munkát egy uniós katasztrófabiztosítási rendszer létrehozására, amely képes a szennyező fizet elvét érvényesíteni a nagyméretű ipari katasztrófák esetén is. Az európai megoldás a kezünkben van, itt az ideje, hogy az Unió elvégezze Kolontártól kapott házi feladatát.
 
„Mert Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely ma is feladatot ad. Nemcsak nekünk, magyaroknak, hanem egész Európának is” – fogalmazott a KDNP-s politikus.