Környezetvédelem

A versenyképességhez fontos a megújuló energia

2013. 10. 29.

Ahhoz, hogy a magyar mezőgazdaság versenyképes maradjon a jövőben, szükség lesz arra, hogy lényegesen nagyobb mértékben hasznosítsa a megújuló energiákat – jelentette ki Glattfelder Béla. A fideszes európai parlamenti képviselő rámutatott, Nyugat-Európában a gazdák sokkal nagyobb mértékben fektetnek be megújuló energiába, mint a hazánkban. Minden harmadik német gazda valamilyen módon benne van a megújuló energiatermelésben – szögezte le. Példaként említette, hogy Németországban a biogáz üzemek 72 százaléka, a napenergia telepek 25 százaléka a gazdák tulajdonában van.

Glattfelder Béla kiemelte, a megújuló energiákat a lehető legjobban a vidéki térségekben lehet előállítani, valamint a hasznosítási lehetőségek is kiválóak. Egy állattartó telepet például lehet fűteni biomasszával; ráadásul a mezőgazdasági épületeknek rendszerint óriási tetőfelülete van, ahol a napelemek elhelyezhetők lennének – fűzte hozzá. Ennek kapcsán megjegyezte, hazánkban kétezer gabonaszárító van, ebből azonban csupán hármat fűtenek biomasszával. Ezzel szemben a német gazdák ma már eleve úgy építik meg az új épületeiket, hogy az alkalmas legyen a megújuló energiák használatára.

Kijelentette, a konferencia egyik célja, hogy ösztönözzék a döntéshozókat, hogy a 2014 és 2020 közötti vidékfejlesztési forrásokból minél nagyobb összeg jusson a megújuló energiatermelés támogatására. Egy uniós rendelet egyébként előírja, hogy az összes forrás 30 százalékát a klímaváltozás elleni küzdelemre kell fordítani – tette hozzá. Leszögezte, emellett fontosak az adókedvezmények, valamint az, hogy a megújuló energia használatát a megfelelő szabályozással is ösztönözzék.

A fideszes politikus a konferenciáról szólva elmondta, az előadók bemutatják a különböző megújuló energiával kapcsolatos technológiákat, az ebben rejlő lehetőségeket, valamint beszélnek arról is, hogy miként tudjuk előállítani a hazai vidéki térségekben, illetve hogyan tudnánk a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban hasznosítani.

A Szabad Európa Vitanapok keretében megrendezett konferencián előadást tart Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Glattfelder Béla európai parlamenti képviselő, Szendrő Balázs a Magyar Szolár Szövetség képviseletében, Szolnoki Ádám, a MANAP Iparági Egyesület elnöke, Pátzay György, a Magyar Termálenergia Társaság alelnöke, Szita Gábor, a Magyar Geotermális Egyesület elnöke, Ádám Béla, a Magyar Hőszivattyú Szövetség elnöke. Szintén a felszólalók között van Tóth László, a Magyar Szélenergia Társaság elnöke, Mizik András és Győri Tibor a Nemzeti Biomassza Egyesület képviseletében, Pongrácz Péter, a Magyar Biogáz Egyesület tagja, Zahola-Pollák Vanda, a Magyar Fenntartható Bioüzemanyag Szövetség elnöke, valamint Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese.

(fidesz.hu)