A tudatos cselekvés a megoldás

Intelligens, környezettudatos technológiai fejlesztések várhatóak a közeljövőben, de a legfontosabb feladat a közgondolkodás megváltoztatása lesz – mondta Barsiné Pataky Etelka néppárti EP-képviselő az EU hírlevélnek adott interjúban.

Tisztelt Képviselő asszony! Strasbourgi európai parlamenti felszólalásában arról beszélt, hogy új korszak kezdődik az európai közlekedésben. Mi jellemzi ezt az új korszakot?

– A közlekedésben hamarosan vezető szerepet kapnak az intelligens megoldások. A technológiai fejlődés a közlekedés területén is megállíthatatlan. A jövőben élnünk kell az új üzemanyagok, például a hidrogén adta lehetőségekkel. A közlekedés-irányításban nagy jövőt jósolok a Galileo európai műholdas navigációs rendszernek.

– A csúcstechnológiák használata természetesen üdvözlendő, de ez a fejlődés hogyan és mikor érvényesülhet a hétköznapi emberek, autósok, motorosok világában, mikorra várható a tömegtermelés megváltozása?

– Úgy vélem, az Unióban időben felismertük, hogy a kutatási keretprogramokkal erőteljesen támogatni kell ezeket a fejlesztéseket. Az új járművek piacán láthatjuk, hogy már a mai személyautókban is egyre több új megoldást alkalmaznak, amelyek tisztábbá és gazdaságosabbá teszik a használatukat. Az effajta innovációk alkalmazása megállíthatatlanul terjedni fog. Az új, alternatív üzemanyagok a várakozások szerint az elkövetkezendő évtizedtől forradalmasíthatják igazán a közlekedést.

– Az európai közlekedés egy rendkívülbonyolult hálózatot alkot. Melyek a jellemző összeurópai problémák, és milyen nehézségeket kell itthon megoldani? Mi jellemző a magyar közlekedés helyzetére?

– Az új megoldások mellett a megfelelő infrastruktúrára kell koncentrálni, e nélkül egyszerűen nem beszélhetünk az európai közlekedés megújításáról. Újra kell gondolnunk a finanszírozást. A használónak, illetve a szennyezőnek kell fizetnie, nem pedig a jármű tulajdonosának, ami az általános közlekedési adókivetésnél hatékonyabb finanszírozási módszer lesz a jövőben. Tekintve, hogy Európában nő a városi népesség aránya, új irányokat kell adni a városi közlekedésnek is. Ezen már megkezdtük a munkát az Európai Parlamentben. Mindezek a kérdések itthon is megoldásra várnak. Magyarországon a kormány sorozatos stratégiai hibákkal tetézi a problémákat. A nyereséges vasúti ágazatunkat, a MÁV Cargót nem lett volna szabad eladni, és ugyanilyen káros döntés volt Ferihegy hosszú távú, előnytelen feltételek melletti bérbe adása. Mindezek drámaian korlátozzák a közlekedési helyzetünk biztosította régiós versenyképességünket.

– Ön a Galileo műholdas program európai parlamenti témafelelőse. Hosszú ideig csak lassan haladt előre a projekt, hogyan áll most a Galileo?

– Az elmúlt hetekben-hónapokban felgyorsultak az események. Intenzív tárgyalásokat folytattunk a tagállamokkal és valamennyi érdekelt féllel, és most nagy örömmel mondhatom, hogy májusban megszülethet az új szabályozás, amely zöld utat ad a program végső megvalósításának. Tisztázódtak a pénzügyi és technikai keretek, áprilisban fellövik a rendszer második műholdját. A kiépítés mostantól meghatározott ütem szerint zajlik majd, és várhatóan 2013-ra üzemel majd teljes egészében a Galileo.

– Egy minapi felszólalásában hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás elleni harc akkor lehet sikeres, ha az emberek is együttműködnek. Nyugaton már környezettudatosak az állampolgárok, de Ön szerint mikor lesz hazánkban is egy hasonló áttörés az emberek gondolkodásában? Hogyan lehet elkezdeni egy átlagos magyar háztartásban a környezettudatos tevékenységet?

– A társadalom különböző szereplőire más és más feladatok várnak a környezettudatos gondolkodás kifejlesztésében. Ahhoz hogy a lakosság kellő figyelmet szenteljen az éghajlatváltozás témájára, nagy felelősség hárul a médiára. Ugyancsak kitüntetett szerep jut a helyi közösségeknek, civil szervezeteknek, mindenekelőtt a példamutatásban, az információk továbbításában, a tájékoztatásban. Meggyőződésem, hogy hosszú távon az iskolák klímatudatos oktatásának lesz a legnagyobb hatása a lakosság energia-felhasználási, fogyasztási szokásaira. Mindenkiben tudatosulnia kell a Stern-jelentés üzenetének: minél előbb ébred rá a társadalom a cselekvés szükségességére, annál alacsonyabb költsége lesz a klímaváltozás elleni harcnak. A komoly gazdasági nehézségekkel küzdő Magyarország számára ez kell, hogy legyen a legfőbb cél.

(fidesz-eu.hu)

Az EU hírlevél teljes márciusi száma letölthető innen.