Mezőgazdaság és vidékfejlesztés

A magyar gazdák érdekeit az USA-val szemben is védeni kell

2013. 05. 23.

Glattfelder Béla, fideszes EP-képviselő hangsúlyozta: a tárgyalások még nem kezdődtek meg a két fél között, a Tanács várhatóan júniusban alakítja ki az Európai Bizottság tárgyalási mandátumát. A jelenlegi jelentés az Európai Parlament ezzel kapcsolatos álláspontjáról szól.

A képviselő üdvözölte, hogy az érzékeny mezőgazdasági ágazatok védelméről szóló módosító javaslata beépült a jelentésbe. Ugyanakkor a magas szintű európai élelmiszerbiztonsági, környezetvédelmi és állatjóléti szabályok megőrzését célzó javaslata elutasításra került.

A Fidesz európai parlamenti delegációja a nemzetközi kereskedelempolitika legfontosabb kérdésének mindig is az európai és magyar gazdák érdekeinek megvédését tartotta. Ennek egyik alapvető garanciája, hogy az importtermékeknek ugyanazokat az élelmiszerbiztonsági, környezetvédelmi, állatjóléti és egyéb előírásokat kell teljesíteniük, mint az európaiaknak.

Mivel az USA-val kapcsolatos jelentés ezt a feltételt nem tartalmazza, a fideszes európai parlamenti képviselők nem támogatták az