Költségvetés, gazdaság- és foglalkoztatáspolitika

A magánnyugdíjpénztári befizetéseket figyelembe kell venni a költségvetési hiány megállapításánál

A magánnyugdíjpénztári befizetéseket figyelembe kell venni a költségvetési hiány megállapításánál

2010. 11. 24.

A fideszes EP-képviselő szerint üdvözlendő, hogy a tanácskozáson elismerték a rendszerszintű nyugdíjreformok fontosságát, megjegyezte azonban, hogy az öröm itt véget is ér, hiszen a szabadon választókat büntetik. A Stabilitási és Növekedési Paktum keretein belül nem biztosítanak egyenlő esélyeket minden szereplőnek.

Az EP Gazdasági és Monetáris Bizottságának néppárti magyar tagja emlékeztetett: Magyarország is a diszkrimináció ellen emelt szót, s azon kilenc tagállam közé tartozik, akik a nyugdíjreformok költségeinek figyelembe vételére szólították fel az uniót az állami deficitek kalkulálásakor. A magyar kormány a három pillér helyett már a kétpilléres rendszerre tér át.

"Hacsak nem akarják a választás szabadságával élő országokat diszkriminálni, akkor figyelembe kell venni a magánnyugdíjpénztárakba eszközölt befizetéseket a költségvetési hiány megállapításánál" – hangsúlyozta a néppárti politikus. Az egyenlőség természetesen azt is jelenti, hogy a többi 18 tagállamot sem lehet büntetni azért, mert eltérő rendszert alkalmaznak.

A fideszes EP-képviselő hangsúlyozta, hogy a kérdés megoldása sürgető, de a jó hír az, hogy a megnyugtató rendezésre már a következő decemberi tanácsülésen lehetőség nyílik. A rendszersemlegesség elve megkívánja, hogy a rendszerszintű nyugdíjreformok költségei teljes mértékben elszámolhatóak legyenek, mely lépés erős ösztönzőként hatna a tagállamokra – emelte ki. Felszólalása zárásaként Pelczné Dr. Gáll Ildikó arra kérte a Tanács képviselőit, hogy diszkriminációmentes politikai döntést hozzanak, s azt a Bizottság számára mihamarabb továbbítsák, hogy a törvényalkotási folyamat a lehető legrövidebb időn belül elkezdődhessen és mindenki számára megnyugtató módon lezárulhasson.

A néppárti politikus szerint üdvözlendő az a kezdeményezés, amit a belga elnökség honosított meg, vagyis, hogy minden csúcstalálkozó után áttekintik az ott született döntésekből eredő feladatokat. A magyar elnökség is folytatni kívánja ezt a gyakorlatot – tette hozzá Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti képviselő.