Mezőgazdaság és vidékfejlesztés

A Közös Agrárpolitika forrásait az európai gazdákra és ne más célokra költsék

A Közös Agrárpolitika forrásait az európai gazdákra és ne más célokra költsék

2016. 10. 27.

A fideszes politikus hozzátette: néppárti magyar képviselőtársaival együtt kénytelen volt elutasítani a Közös Agrárpolitika és a munkahelyteremtés kapcsolatáról szóló Andrieu-jelentés. Ezt annak ellenére tette, hogy a szöveg egy erős és megfelelően finanszírozott Közös Agrárpolitikára tesz javaslatot, mely célkitűzés teljes mértékben megegyezik a magyar gazdák érdekeivel.
 
Erdős Norbert figyelmeztetett, hogy olyan rendelkezések is bekerültek a jelentésbe, amelyek pont a KAP jövőbeni finanszírozását sodornák közvetlen veszélybe. A jelentés 21. és 77. paragrafusai arra tesznek javaslatot, hogy a mezőgazdasági forrásokból szociális és demográfiai jellegű projekteket is támogassunk. „Számunkra kiemelten fontos, hogy a Közös Agrárpolitika forrásait ténylegesen a gazdák kapják. Ezért nem engedhetjük, hogy akár önkéntes, akár kötelező alapon a közvetlen kifizetésekből vagy a vidékfejlesztési forrásokból fedezzük a szociális és demográfiai változások okozta válsághelyzetek kezelését. A szociális kérdések finanszírozásának nem a Közös Agrárpolitikában van a helye, ezért is került ki 2013-ban ebből a politikából a leginkább rászorult személyek uniós támogatása” – tette hozzá Erdős Norbert.
 
Hasonló probléma merül fel a strukturális alapok és a KAP gerincét adó uniós jogszabályok tervezett módosítása, az ún. omnibusz javaslatcsomag során is. Az Európai Bizottság a jövőben lehetővé tenné, hogy a strukturális alapok – beleértve a vidékfejlesztési alapot – forrásaiból a tagállamok önkéntes alapon demográfiai jellegű projekteket támogathassanak. A fentiek fényében ez számunkra elfogadhatatlan. A Közös Agrárpolitika forrásait a mezőgazdasági termelőknek és az élelmiszer-előállítóknak kell ténylegesen kapniuk, különben az EU nem tudná biztosítani a kontinens megfelelő élelmiszer-ellátását, és nem tudna jelentősen hozzájárulni a világ élelmezés-biztonságának a növeléséhez és az éhezés elleni küzdelemhez. „Ez az Egyesült Nemzetek Szervezetének az egyik kiemelt célja is” – hívta fel a figyelmet Erdős Norbert.
 
Háttér: Az ülésen elfogadott Andrieu-jelentés egy nem jogalkotási célú szöveg, így nem lesz semmilyen jogi következménye az Európai Unió Közös Agrárpolitikájára.