Környezetvédelem

A GMO szabályozás összeurópai érdek

A GMO szabályozás összeurópai érdek

2015. 01. 13.

Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő írásban benyújtott felszólalásában helyes és felelősségteljes lépésnek nevezte az uniós törvényhozók által ma megszavazott megállapodást.  Az új szabályozás legfontosabb rendelkezése szerint ugyanis a jövőben egy adott tagállam nemzeti döntésével például egészségügyi, környezetvédelmi és agrárpolitikai indokok alapján bármely GMO fajta köztermesztését megtilthatja a saját területén. Az évek óta húzódó vita során sikerült elérni, hogy a tagállamok jóval nagyobb szabadságot élvezzenek a GMO-k termesztésének korlátozásában, mint amit az eddigi védzáradéki eljárás biztosított számukra. Az új jogszabály továbbá kötelezi a GMO termesztő államokat határmenti területeiken védősávok kialakítására annak érdekében, hogy a GMO-kat nem termesztő szomszédaikhoz való átterjedést megakadályozzák. Az EP-képviselő Magyarország szempontjából kiemelkedőnek nevezte a kialkudott kompromisszumot, mellyel mezőgazdaságunk Alaptörvényben rögzített GMO-mentessége európai szintű garanciát kaphat.
 
Erdős Norbert európai parlamenti képviselő, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság tagja kijelentette: "A magyar gazdák számára most a legfontosabb, hogy a lehető leghamarabb megjelenjen az új GMO engedélyezési rendszert bevezető jogszabály." Ez a jelenlegi védzáradéki rendszernél sokkal biztosabb lehetőséget ad a magyar mezőgazdaság GMO-mentességének a megőrzésére. Egyszerűbb lenne a tiltás, amit nem csak környezeti és egészségügyi, hanem egyéb – köztük számos, mezőgazdasághoz kapcsolódó – indokra is lehetne alapozni. "Ezáltal nemzetközi vagy nemzeti bírói fórumon sokkal hatékonyabban lehetne Magyarországot megvédeni, mint a jelenlegi helyzetben" – tette hozzá a néppárti politikus.
 
„Sokan vagyunk, akik ennél többet, szigorúbb szabályozást is szívesen láttunk volna. El kell azonban ismernünk, hogy a jelen körülmények között reális kompromisszum született” – mutatott rá Hölvényi György. A GMO-k termesztését támogató tagállamok folyamatos ellenállása mellett sikerült ugyanis végül a fő célt, a tagállami szabad döntés biztosítását elérni. „A kutatás és az élelmiszerbiztonság tekintetében azonban a munka dandárja még előttünk áll, a GMO-k egészségre gyakorolt hosszú távú hatásaival továbbra is foglalkoznunk kell. A mostani kompromisszummal elért érzékeny egyensúlyt megőrizve, a tudományosság talaján továbbmenve kell az európai fogyasztók legmagasabb szintű védelmét biztosítanunk” – emelte ki Hölvényi.
 
A kereszténydemokrata politikus írásbeli felszólalásában hangsúlyozta: a GMO szabályozása is jól mutatja, hogy a környezetvédelem európai ügy, amely nem áll meg az országhatároknál. A GMO-kat választó és azokat elutasító tagállamok közötti, egymás tiszteletén alapuló párbeszéd továbbra is elengedhetetlen feltétele lesz a GMO-k biztonságos európai termesztésének. „A határokon átnyúló szennyezések elkerülése érdekében a szükséges intézkedéseket meg kell hozni, az okozott károkért való felelősséget pedig vállalni kell” – zárta felszólalását a néppárti politikus.