Oktatás és kultúra

A Duna-stratégiához kapcsolódó festménykiállítás nyílt az Európai Parlamentben

A Duna-stratégiához kapcsolódó festménykiállítás nyílt az Európai Parlamentben

2011. 06. 22.

A tárlaton a szlovákiai Nagy József, Dolán György, Szentpétery Ádám és Balázs István témába vágó alkotásait tekinthették meg az európai parlamenti képviselők.

A megnyitón jelen volt Győri Enikő, az európai uniós ügyekért felelős államtitkár is, aki beszédében egyebek között azt hangsúlyozta, hogy az EU a magyar elnökség irányítása alatt most fogja elfogadni a térség összehangolt fejlesztését célzó Duna-stratégiáját.Felhívta a figyelmet a Duna sokszínű művészi ábrázolására is, úgy vélve, hogy a folyó esetében jelenleg leginkább a tisztaság színének tartott zöldet igyekeznek hangsúlyozni.

 

Deutsch Tamás azt emelte ki, hogy Európa legnagyobb folyójaként a Duna az európai országok és emberek közti együttműködés élő szimbóluma, amely az érintett országok kölcsönös függőségét is példázza. A Duna-stratégia egyensúlyt kíván biztosítani gazdasági fejlődés és környezetvédelem, megújulás és megőrzés, újítás és hagyomány, valamint tisztességes verseny és társadalmi felelősség között – fejtette ki.

Mészáros Alajos arról beszélt, hogy a Duna ma integráló szerepet játszik, a kultúra, művészet, politika, gazdaság révén összekapcsolja Európa különböző régióit.

A kiállítás megnyitóján idősebb és ifjabb Reiter István kettősének hegedűmuzsikáját hallgathatták, továbbá felvidéki és magyarországi borokat kóstolhattak az érdeklődők.

 

Az eseményen készült fotókat az alábbi linken tekinthetik meg.