Kisebbségpolitika

A csurogihoz hasonló szimbolikus cselekedetek jelentik mindig a legnehezebb első lépést

2013. 07. 02.

Gál Kinga hétfő esti egyperces felszólalásában üdvözölte Horvátország uniós tagságát, valamint lényegesnek nevezte az Európai Tanács múlt heti döntését, miszerint legkésőbb 2014 januárjáig megnyitják a szerb csatlakozási tárgyalásokat. Ez utóbbival kapcsolatban fontosnak ítélte azon konkrét lépéseket, amelyek a múlt hibáinak feldolgozásán keresztül vezetnek az európai országok békéje felé. A fideszes képviselő külön kiemelte azokat a szimbolikus lépéseket, melyekre az utóbbi időszakban került sor Szerbiában: magyar és szerb közös államfői főhajtást a szerbiai Csurogon, a szerb parlament által elfogadott 1944-45-ös vajdasági vérengzéseket és a kollektív bűnösség szellemében hozott háborús határozatokat elítélő nyilatkozatot, valamint a magyar államfő bocsánatkérését a szerb parlament előtt a magyarok által kivégzett ártatlan szerbekért. A néppárti politikus hangsúlyozta: "Az ilyen szimbolikus cselekedetek jelentik mindig a legnehezebb első lépést. Ám ezek csupán akkor valóban értékesek, ha a következő lépések szintén az együttélést segítik, hogyha úgy a magyarok, mint a szerbek mindennapjai válnak tőlük valóban jobbá".

Gál Kinga ugyanezt a gondolatot hangsúlyozta az idei Lőrincz Csaba-díj múlt heti átadóján is, ahol az idei díjazottat, ifj. Korhecz Tamást, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnökét méltatta. "A vajdasági magyaroknak komoly politikai és civil érdekképviseletre van szükségük ahhoz, hogy érdekeik kellő súllyal szerepeljenek a csatlakozási tárgyalások során" – mondta el a rendezvényen Gál Kinga. Ezzel összefüggésben példaként említette a Magyar Nemzeti Tanács munkáját, melynek "parányi csapata szakmailag kifogásolhatatlan tematikus stratégiákat, ösztöndíjprogramokat, gyakorlati segédeszközöket, szakmai jegyzékeket és honlapok sokaságát hozza létre annak érdekében, hogy a vajdasági magyar közösség mindennapjait megkönnyítsék, kisebbségi jogaikat nap, mint nap érvényesítsék, nem csupán az elvek, de a napi rutin szintjén”.