Környezetvédelem

A ciánkatasztrófa nem ismétlődhet meg!

A ciánkatasztrófa nem ismétlődhet meg!

2015. 03. 10.

Hölvényi György EP-képviselő ismertette a biztossal, hogy a 15 éve történt ökológiai katasztrófa hatalmas pusztítást végzett a Tisza élővilágában és súlyos gazdasági veszteségeket okozott a térségben élőknek.
 
A néppárti képviselő továbbá felhívta a környezetvédelmi biztos figyelmét arra, hogy a tiszai tragédia könnyen megismétlődhet. A veszély nem múlik el pusztán a bányászati tevékenység befejezésével, hiszen.egy Verespatakhoz hasonló aranybánya-beruházás 800 hektáros méregtavat hagyna maga után. Ez pedig több száz évig időzített bombaként ketyegne a Kárpát-medencében.
 
Hölvényi emlékeztette a biztost: 2010-es határozatában, Áder János és Tőkés László indítványára az Európai Parlament elsöprő többséggel szólította fel az Európai Bizottságot a cianidos bányászati technológiák uniós betiltására. „Nem várhatunk arra, hogy egy újabb katasztrófa következzen be. A környezetvédelem és a környezeti katasztrófák nem ismernek határokat. Európának cselekednie kell!” – fogalmazott a képviselő. Az Unió zöld gazdasági modellje is az erőforrás-hatékony megoldások alkalmazását követeli meg az elavult és a környezetet terhelő technológiák helyett. Nemesfém szükségletünket az elektronikai hulladékok újrahasznosítása is fedezhetné. "Míg egy tonna bányászott földből 2 gramm, addig egy tonna újrahasznosított elektronikai hulladékból 300 gramm arany nyerhető ki" – hívta fel Vella biztos figyelmét a néppárti képviselő.
 
Vella ígéretet tett arra, hogy a témával kapcsolatos közvetlen és közvetett jogalkotásról folyamatos tájékoztatást ad, illetve, hogy a Bizottság folyamatosan, szorosan figyelemmel kíséri az uniós környezetvédelmi jogszabályok tagállami végrehajtását. Továbbá, határozott bizottsági fellépést ígért az európai előírások megszegése esetére.