Mezőgazdaság és vidékfejlesztés

A brazil cukornád-vodka rontja a pálinka piacát

A brazil cukornád-vodka rontja a pálinka piacát

2007. 06. 20.

Az Európai Parlament tegnap szavazott a szeszesitalok meghatározásáról, címkézéséről, és csomagolásáról szóló jogszabálytervezetről. Az Európai Bizottság eredeti javaslata többek között arra irányult, hogy meghatározza, hogy az egyes szeszesitalokat miből lehet készíteni. Ezzel szemben a javaslat szerint vodkát bármiből lehet készíteni.

Emiatt a hagyományos vodkagyártó országok képviselői olyan módosító indítványt dolgoztak ki, amely szerint vodkát csak a hagyományos alapanyagokból, gabonából és burgonyából lehessen készíteni. Ez részben megegyezett a magyar érdekekkel is: mivel hazánk gabonából jelentős felesleget termel, alapvető érdekünk, hogy a gabonafélék szeszipari felhasználását minden eszközzel elősegítsük.

Mégis, a magyar néppárti delegáció erőteljes lobbizásával elértük, hogy az északi kollégák javaslatukba beépítették a cukorrépából készült alkoholt is. Ez egy magyar javaslat volt, elsősorban Magyarország és Ausztria érdekeit szolgálta, mivel ezekben az országokban hagyományosan használnak fel cukorrépát is vodkagyártásra. Ennek fényében, nem felel meg a valóságnak az az állítás, hogy az északi országok tegnap szavazásra került javaslatai csupán a gabonára és burgonyára korlátozták volna a felhasználható alapanyagokat, ilyen tartalmú módosító indítványról ugyanis tegnap már nem is szavazott az Európai Parlament. A lengyel, svéd, ill. balti képviselők által támogatott módosítók mindegyike lehetővé tette volna a cukorrépa felhasználását a vodkagyártás során.

Az elfogadott javaslat, amely szerint vodkát bármiből, akár Brazíliából importált, cukornádból készített alkoholból is elő lehet állítani, ellentétes a magyar érdekekkel és az európai mezőgazdaság érdekeivel. Ez a liberális szabályozás főként néhány multinacionális szeszesital-gyártó és forgalmazó érdekeit képviseli. A magyar néppárti képviselők szerint elfogadhatatlan, hogy cukornádból vodkát lehessen gyártani: gabonából sem lehet rumot készíteni!

A tegnapi parlamenti szavazás azért is előnytelen számunkra, mert a magyar pálinka értékesítési lehetőségeit nagy mértékben ronthatja, hogy gyümölcsből készült, vagy gyümölcsaromával ízesített szeszesitalok vodka néven lesznek forgalomba hozhatók. Ráadásul a fogyasztókat megtévesztheti, ha az áruházak polcain egyidejűleg lesznek jelen gyümölcsből készített vodkák, gyümölcsaromával ízesített vodkák, és a valódi gyümölcspárlatok, mint pl. a magyar pálinka. Számos nemzetközi italgyártó cég az utóbbi időben már jelentős mértékben növelte forgalmát a gyümölcsaromával ízesített vodkák piacra dobásával.

Ezekből a megfontolásokból a magyar néppárti képviselők azokat a módosító javaslatokat támogatták, amelyek szerint kizárólag gabonából, burgonyából és cukorrépából lehessen vodkát készíteni.