Mezőgazdaság és vidékfejlesztés

A Bizottság rendkívüli ellenőrzéseket rendelt el az importmézzel kapcsolatban

A Bizottság rendkívüli ellenőrzéseket rendelt el az importmézzel kapcsolatban

2016. 04. 04.

"Az egészségügyi biztos egy, az importmézet érintő és az EU mind a huszonnyolc tagállamát átfogó, összehangolt élelmiszer-biztonsági ellenőrzés első eredményeit osztotta meg velünk" – emelte ki Erdős Norbert. "Komoly siker, hogy erőteljes fellépésünknek köszönhetően külön napirendi pontként tárgyaltuk az európai mézhamisítási botrány fejleményeit az EP Mezőgazdasági Bizottságában" – tette hozzá a fideszes politikus. A Bizottság az EU belső piacán árusított kevert mézekből származó 2230 mintát vont vizsgálat alá. Az előzetes eredmények szerint e minták tizenhét százaléka élelmiszer-csalásban érintett. Ez az arány azonban huszonkilenc százalékot tesz ki az EU külső határán begyűjtött importmézek vonatkozásában. "Mindenki számára világossá vált, hogy az EU-ba importált méz közel egyharmada hamis, tulajdonképpen közönséges cukorszirup" – jelentette ki a néppárti magyar képviselő.
 
"Rendkívül komoly fenyegetés az Unió ötszázmillió polgára részére, hiszen a fogyasztóvédelmi sérelmeken túl jelentős az élelmiszer-biztonsági és egészségügyi kockázat, ugyanis a hamisított ipari méz, amelynek az alapja, közönséges cukorszirup, ki tudja milyen egyéb szennyező anyagokat tartalmaz. Könnyen előfordulhat, hogy az EU-ba dömpingáron és nagy mennyiségben behozott – egyes hírek szerint kínai eredetű – cukorszirup nehézfémeket és az EU-ban már régóta betiltott növényvédőszerek maradványait rejti" – figyelmeztetett az EP Mezőgazdasági Bizottságának fideszes tagja. A politikus hozzátette, hogy a fentieken túl a tisztességes magyar és európai méhészek is súlyos károkat szenvednek, hiszen a hírek szerint többszázezer tonna mennyiségben behozott importméz letöri az árakat, így válságba taszítja a méhészeket és a tisztességtelen importőröknek hoz hasznot az EU piacán.
 
"Ezért két célkitűzés megvalósulásáért harcolok Brüsszelben. Egyrészt szükség van az EU-szerte összehangolt ellenőrzések fokozására. A jelenlegi folyamat indulásnak jó, de messze nem elegendő. A tiltott módon hozzáadott cukor kimutatását célzó vizsgálatok mellett azon elemekre is összpontosítani kell, melyek a természetes mézekben megtalálhatóak, de a hamisított termékekből hiányoznak, gondolok itt például a flavonoidokra" – hívta fel a figyelmet Erdős Norbert. A fideszes EP-képviselő úgy véli: fejlett laboratóriumokkal rendelkező egyetemeket kellene megbízni legalább száz importméz-minta részletes és több szempont szerinti vizsgálatával.
 
"Másrészt úgy látom, hogy az élelmiszer-biztonsági ellenőrzések fokozása a csalás-sorozat visszaszorulását eredményezheti, de a problémát nem szünteti meg, amely így bármikor visszatérhet a jövőben. A problémát egyedül a kevert mézek címkézési szabályainak a kiigazítása oldhatja meg" – hívta fel a figyelmet a néppárti politikus. Hozzátette, hogy a jelenleg használt "EU–országokból és EU-n kívüli országokból származó mézkeverék" jelölés egyáltalán nem ad pontos képet a fogyasztó számára a kevert mézek harmadik országokból érkező mézeinek a pontos származásáról, valamint tényleges minőségéről. Ezért a jelenlegi jelölés helyett a csomagolás címkéjén azt kellene feltüntetni, hogy a végtermékben felhasznált EU-n kívüli méz melyik harmadik országból származik, továbbá azt, hogy a kiszerelt termékben ez a tétel pontosan hány százalékos arányban van jelen.
 
"Várom a méhész társadalom és a fogyasztóvédők segítségét az élelmiszer-csalásban érintett importmézek visszaszorítására irányuló küzdelmemben. Ez által védjük a polgárok egészségét, javítjuk a fogyasztói jogaik érvényesülését, valamint segítjük a tisztességes magyar és európai méhészek boldogulását az EU belső piacán és a világpiacon is" – emelte ki Erdős Norbert.