Környezetvédelem

A bioüzemanyag-termelés korlátozása ellentétes Magyarország érdekeivel

A bioüzemanyag-termelés korlátozása ellentétes Magyarország érdekeivel

2013. 09. 11.

Magyarország az utóbbi évtizedben az EU egyik legnagyobb bioetanol-termelőjévé vált, és jelentős mértékben bővült a biodízel alapanyagául szolgáló repce termőterülete is. A bioetanol-gyártás nemcsak biztos piacot jelent a hazánkban megtermelt kukoricának, és ezzel stabil jövedelmet biztosít a gazdáknak, hanem hozzájárul, hogy alapanyag helyett magas hozzáadott-értékű ipari terméket tudjunk exportálni, és ezzel növeljük exportbevételeinket. Ráadásul a bioetanol-gyártás mellékterméke értékes fehérjetakarmányként az országban marad, és a magyar állattenyésztő gazdák tudják felhasználni.
 
A hagyományos bioüzemanyagok visszaszorítása azonban nemcsak a gazdák szempontjából hátrányos. Veszélyes precedenst teremthet a megújuló energiák támogatása és az EU energiafüggetlenségének biztosítása terén is, hiszen az Európai Unió először lépne vissza egy, a megújuló energia terén vállalt célkitűzéstől. Ráadásul több ezer munkahely kerülne veszélybe és jelentős újabb beruházásokat hiúsulnának meg.
 
Az Európai Parlament által tárgyalt javaslat hátterében az a feltételezés áll, miszerint a korábban élelmiszer előállítására használt termőföldeket bioüzemanyag előállításra használják, az így kieső élelmiszereket pedig valahol máshol kell megtermelni.
 
A földhasználat közvetett megváltozásával kapcsolatos feltételezések tudományosan nem megalapozottak. Nem számolnak azzal, hogy az új tagállamokban, így Magyarországon, a terméshozamok jelentősen növelhetők. Hazánkban ezért az élelmiszertermelés veszélyeztetése nélkül, pusztán hozamnövekedéssel nagy mennyiségű bioüzemanyag állítható elő. A jogszabály a mai plenáris szavazással még nem került elfogadásra, hiszen a tárgyalások most a Tanácsban folytatódnak. Az Európai Parlamentnek második olvasatban is meg kell azt tárgyalnia, amire nagy valószínűséggel ebben a parlamenti ciklusban, 2014 nyaráig már nem kerül sor. A mai döntéssel az EP azonban elbizonytalanítja azokat a befektetőket, akik – többek között Magyarországon is munkahelyteremtő nagyberuházásokat terveztek.