A zárszámadási eljárás adjon valós képet az Európai Unió pénzügyi helyzetéről!

2024. 04. 11.

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén vitáztak és szavaztak a képviselők az Európai Unió 2022-es pénzügyi évre vonatkozó összevont éves beszámolójáról. A Költségvetési Ellenőrző bizottság évről-évre elkészíti a mentesítési jelentéseket, amelyek a zárszámadási eljárás végét jelentik. A vita során Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője kiemelte: az EP bizottság ahelyett, hogy feladatának megfelelően korrekt, objektív, tiszta képet adna az Európai Unió pénzügyi helyzetéről és gazdálkodásáról, ismételten politikai támadásra használta a jelentéseket. “Miképpen lehetséges az, hogy a jelentések egy tagállamot, nevezetesen Magyarországot oldalakon keresztül támadják, a Magyarország részére jogosan felszabadott források azonnali megvonását követelik, miközben az EU iránti bizalmat alapjaiban megrengető korrupciós esetekről alig tesz említést?” – tette fel a kérdést a képviselő.

A Fideszes politikus felszólalásában hangsúlyozta: “az EU történetének legnagyobb, 2022-es korrupciós botrányáról csak úgy tesz említést a jelentés, hogy “állítólagos korrupciós események történtek”. Ennyit és nem többet érdemel a többezer oldalnyi jelentésben az az ügy, amely alapjaiban rengette meg az európai szavazópolgárok Unióba vetett hitét.”

“Mi értelme van így a zárszámadási eljárásnak és ezeknek a jelentéseknek? Hogyan kaphat az Európai Parlament egyáltalán mentesítést a 2022-es évre?” – vonta kérdőre a jelenlevőket Schaller-Baross Ernő.