A transzeurópai közlekedési folyosók újtervezése fontos fejlesztési eszköz

2020. 10. 29.

Az Európai Parlament Közlekedési és Turisztikai (TRAN) szakbizottsága a transzeurópai közlekedési hálózatok (TEN-T) felülvizsgálatáról szóló jelentését tárgyalta mai ülésén. Deli Andor fideszes EP-képviselő, a szakbizottság magyar tagja, hozzászólásában felszólította az Európai Bizottságot, hogy nagyobb hangsúlyt fektessen a stratégiai tervezésre és a TEN-T hálózat külpolitikai aspektusaira.

,,Az Európai Uniónak határozottabbnak kell lennie, és az egységes belső piac vonzerejét kihasználva az Uniót kell vonzóvá tennie, leginkább Ázsia irányába. Az utóbbi hetekben sok elégedetlenkedő hangot hallhattunk Kínával és az „Egy övezet, egy út” kezdeményezéssel kapcsolatban. Én úgy gondolom, hogy fel kell hagynunk az állandó panaszkodással, és munkához kell látnunk, hogy saját közlekedési összeköttetési stratégiát tegyünk le az asztalra. Ebben pedig hatalmas szerepet játszhatnak a transzeurópai közlekedési hálózatok (TEN-T)” – mondta el felszólalásában a fideszes képviselő.

,,Ahhoz, hogy a stratégiát kidolgozzuk az EU-nak javítania kell az uniós szakpolitikák közötti horizontális kapcsolatokat, amelyeket az uniós adminisztráció különböző részlegei dolgoznak ki. A nyugat-balkáni térség is jobban ki tudná használni a nemrég elfogadott gazdasági és befektetési tervet, amely 9 milliárd euró fejlesztési eszközt irányoz elő, többek között TEN-T projektek megvalósítására is. Hasonlóan hasznos elemek lehetnek az újonnan készülő makroregionális stratégiák is.  Kihasználva a különböző szakpolitikák összhatását, az EU fellépése is határozottabb és hatékonyabb lehetne” – tette hozzá Deli.