Hírek

A Szentatya hétvégi szavai kiemelkedő jelentőségűek a romák számára

2019. 06. 03.

Járóka Lívia, az Európai Parlament első roma származású alelnöke levelet küldött Ferenc pápának, megköszönve a hétvégi erdélyi látogatása során tett nyilatkozatát.

Az EP-képviselő levelében kiemelte, hogy Európában évszázadokig üldözték a romákat. Több százezer ember halt meg a holokauszt alatt. Elkötelezett emberek sokéves kitartó munkája ellenére még mindig hosszú út áll a megkülönböztetés nélküli világ létrehozása előtt. Elismerte, hogy a Szentatya szavai jelentősen hozzájárultak a tudatosság növeléséhez a romák megkülönböztetésének kérdésében.

Az alelnök történelmi pillanatnak nevezte és háláját fejezte ki a Szentatyának, hogy a katolikus egyház nevében bocsánatot kért a roma népet ért üldöztetésért, melyet a történelem során kénytelenek voltak elszenvedni. „A szenvedésük elismerése nagyon jelentős lépés a romák felé. Ez a gesztus közvetlenül hozzájárulhat a tartós változások eléréséhez”- mutatott rá a fideszes politikus.

Járóka Lívia, mint az Európai Parlament újraválasztott képviselője továbbra is elkötelezetten folytatja munkáját a romák helyzetének javítása és egy megkülönböztetés nélküli társadalom létrehozása érdekében. Levelében megerősített együttműködést kért a Szentszéktől a szegénységfelszámolás és a cigánypasztoráció terén, mivel meggyőződése szerint a valós eredményeket csak szoros együttműködéssel lehet elérni.