Hírek

A szegénység elleni küzdelemnek is szerepelnie kell a Bizottság első száz napjának programjában

2019. 09. 17.

Járóka Lívia, az Európai Parlament fideszes alelnöke tegnap esti plenáris felszólalásában a Páneurópai Piknik szellemi vívmányai és öröksége jegyében konkrét cselekvésre szólította fel az Európai Bizottságot. Felhívta a testületet, hogy orvosolják az európai szegénységet, és távolodjanak el a kétsebességes, kettős mércével mérő Európai Unió képétől.

“Mind a posztkommunista államokból jövő, mind pedig nyugat-európai képviselőtársaim közül sokakkal részesülhettem abban a büszkeségben, hogy annak idején, harminc évvel ezelőtt részesei lehettünk a szabadság, az egység megteremtésében a Páneurópai Piknik keretein belül” – mondta Járóka.

“Nagyon sajnálatos, hogy harminc évvel később ez az egység, a politikai, társadalmi és erkölcsi horizont, amit akkor megnyitottunk, a tolerancia, az egyenlőség és a szabadság egyre inkább eltűnni látszanak, és így mára azt tapasztaljuk, hogy a szétszakadás felé tartunk, ha másképp nem is, gazdaságilag mindenképp” – hangsúlyozta a fideszes politikus.

“Jelenleg százhúsz millió szegény ember él tagországainkban, akik nem rendelkeznek a lakhatáshoz szükséges alapvető higiéniai feltételekkel sem, mint például a WC, csatornarendszer vagy éppen tiszta ivóvíz. A Von der Leyen-Bizottság első száz napjába mindezen problémák kezelése és megoldása bele kell, hogy illeszkedjék” – hívta fel az új Bizottság figyelmét a képviselő.

“Ha nem találunk megoldást az összeurópai szegénységre, akkor demokráciáink csupán fogatlan oroszlánok, melyek semmit nem tudnak tenni állampolgáraik alapvető érdekei védelmében. A harminc éves eszméinkhez hűen kérem a Bizottságot, hogy tegyünk végre valamit a szegénység felszámolása érdekében” – zárta hozzászólását Járóka Lívia.