roma felzárkóztatást a magyarok tették európai üggyé

2023. 03. 07.

„A roma felzárkóztatás kihívására a magyarok hívták fel a figyelmet Európában, és mi fogalmaztuk meg az első válaszokat is arra” – jelentette ki Hölvényi György európai parlamenti képviselő a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat és a Roma Szakkollégiumok Egyesület eredményeit bemutató nemzetközi konferencián kedden Brüsszelben. A KDNP-s politikus meghívására érkező magyar delegáció látogatásának célja az volt, hogy az európai közvélemény és a szakpolitikusok is megismerjék az egyedülálló magyar integrációs hálózatokat.

„A roma szakkollégiumok bemutatásával több mint egy évtizedes hagyományt folytatunk itt, Brüsszelben. 2012-ben a cigánypasztorációt az elsők között felvállaló görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye eredményeit ismertettük meg az Európai Parlamenttel. Az egyházak, mint akkor, most is a jó gyakorlattal mutatnak példát a hatékony integrációra” – hangsúlyozta a konferencián elmondott nyitóbeszédében Hölvényi György.

„Ma az egyházak szerepvállalását kell kiemelnünk a romák társadalmi felzárkóztatásában” – mutatott rá a képviselő. Az általuk életre hívott és ma bemutatott 11 roma szakkollégium nélkülözhetetlen e társadalmi kihívás megoldásban. Évente 350 fiatal folytat tanulmányokat ezekben az intézményeknek. Ennek köszönhetően már közel 500 diplomás, egykori szakkollégista segíti az ügyet Magyarországon.

Hölvényi György emlékeztetett: a magyar kormány már 2010-ben felvállalta a roma felzárkózás kérdését és elfogadta az erről szóló stratégiát, a megoldáshoz pedig a munka, valamint a tanulás eszközét választotta. „Mindez nem hozhatott volna sikereket az egyházak nélkül. Eközben az Európai Unió nagy részén egyszerűen nem értik ezt a kihívást. A roma felzárkóztatás ügyére ezért mi hívtuk fel a figyelmet Európában, és mi fogalmaztuk meg az első válaszokat is arra. Sőt, az első magyar uniós elnökség az uniós roma keretstratégia elfogadtatásával elérte, hogy a romaügy európai üggyé váljon” – zárta beszédét Hölvényi.

Járóka Lívia, a Fidesz európai parlamenti képviselője a roma egyetemisták előtt álló feladatokról beszélt. Kiemelte, hogy mindaz, amit eddig elértek a romaintegráció területén, csakis akkor váltja be a hozzáfűzött reményeket, ha a művelt roma fiatalok át tudják venni a romapolitika alakítását az elődöktől. „Ehhez pedig elengedhetetlen az a szakkollégiumi hálózat, amely számos roma fiatalnak segít elérni céljait” – emelte ki Járóka. „A jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a jógyakorlatok népszerűsítésére, a helyi roma vezetők és fiatal diplomások aktív bevonására. Csakis ezáltal biztosítható a transzparencia és garantálható a siker” – hangsúlyozta a képviselő. Ebben a munkában pedig nagy segítség azon egyházak áldozatos szerepvállalása, akik jelenlétükkel és szaktudásukkal támogatják fiataljaink integrációját Magyarországon.

A konferencián felszólalt Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, aki a magyar–roma összetartozását hangsúlyozta, amely a közös sorsban és kihívásokban valósul meg. Kocsis Fülöp hajdúdorogi görögkatolikus érsek-metropolita pedig kijelentette: a roma szakkollégiumok a magyar társadalom ékköveit, amelyek kiegyenlítik a különbségeket. Hozzátette: A roma–magyar fiatalok közössége és sikeres együttélése nélkül, ami a szakkollégiumokban megvalósul, szegényebb lenne a magyar társadalom.