Hírek

A részvétel ösztönzésére kell törekednünk!

2020. 10. 13.

A hétfői napon került megrendezésre a német soros elnökség által szervezett magas szintű konferencia, melynek fő témája az elkövetkező tíz évet meghatározó roma keretstratégia volt. Járóka Lívia, az Európai Parlament fideszes alelnöke videóüzenetében a részvétel ösztönzésére, az oktatás szerepére és a szolidaritás szükségességére szólította fel a résztvevőket.

Az oktatáshoz való egyenlő hozzáférés lehetőségét minden roma gyermek számára biztosítani kell. Roma közösségeink a mai napig több tagország oktatási rendszerében diszkriminációval és kirekesztéssel találkoznak. A cigánygyűlölet és a kirekesztés elleni harc elsődleges fegyvere azonban pont az oktatás” – mutatott rá a képviselő.

Járóka üdvözölte az Európai Bizottság múlt héten bemutatott csomagját, melyben szerepel a minőségi oktatás feltételeinek széles körű biztosítása a roma gyermekek számára. “Lehetőséget és jó példákat kell biztosítani minden európai roma fiatal számára, hogy inspirálódva tenni akarjon roma és nem roma embertársaiért egyaránt” – emelte ki a képviselő.

Második pontként egymás meghallgatásának, megértésének és jó gyakorlataink átörökítésének fontosságára hívta fel a hallgatóság figyelmét. A koronavírus-járvány által sújtott Európában a létbizonytalanság nehézségei mellett az emberek egymás iránt érzett szolidaritásának növekedését hangsúlyozta a politikus. „Bízom abban, ha ezen szolidaritás velünk marad a jövőben is, hiszen a részvétel növelésének következő szintje és a többségi társadalomba való sikeres integráció záloga ezen szolidaritásban rejlik. Ennek megőrzése közös feladatunk kell, hogy legyen” – tette hozzá.

Zárásként abba vetett reményét fejtette ki Járóka, hogy az elkövetkezendő évtizedek a sikeres roma vezetők évei lesznek. Felkérte a nemzeti kormányokat, hogy ismerjék fel a roma közösségeikben rejlő potenciált és biztosítsanak számukra teret gazdasági, szociális és politikai lehetőségeik kihasználására. „A részvétel az oktatásban kezdődik, az elfogadásban gyökeredzik, és a sikerben koronáztatik meg” – zárta felszólalását Járóka Lívia. A végleges dokumentum a tervek szerint jövő év márciusában kerül az Európai Tanács elé.