A problémákat helyben kell kezelni és a segítséget odavinni, nem pedig a bajt idehozni!

2019. 10. 01.

Az Európai Parlament ma meghallgatta Jutta Urpilainen nemzetközi együttműködésért felelős finn biztosjelöltet Brüsszelben. Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő, a néppárti frakció fejlesztéspolitikai szakmai vezetője a meghallgatáson a migrációhoz kapcsolódó problémák hatékony fejlesztéspolitikai kezelésére hívta fel a figyelmet. A képviselő hangsúlyozta: „A problémákat mindenekelőtt helyben kell kezelni, a segítséget kell odavinni, nem pedig a bajt idehozni”.

A Fejlesztéspolitikai Bizottság (DEVE) néppárti koordinátora elmondta: „A 2015-ös migrációs válság rámutatott arra, hogy a Közel-Kelet és a szub-szaharai régió ingatag társadalmi, gazdasági és politikai állapota közvetlenül veszélyezteti kontinensünk biztonságát”. A gyenge kormányzattal rendelkező államok polgárai a biztonság hiánya miatt elveszítik azon jogukat, hogy szülőföldjükön éljenek, mindez pedig ellehetetleníti a hatékony fejlesztéspolitikai fellépést.

A kereszténydemokrata politikus kiemelte, hogy az európai fejlesztéspolitikában radikális változtatásra van szükség: „Szavatolni kell az embereknek a szülőföldön maradás jogát, ahelyett, hogy arra kényszerítjük őket, hogy sivatagokat és tengereket átszelve kockáztassák életüket. Aki arra bátorítja az embereket, hogy több ezer kilométert tegyenek meg a bizonytalanságba, az bűnös, és tömeggyilkosságot követ el”.

Hölvényi György felhívta továbbá a biztosjelölt figyelmét arra, hogy Afrikában, Ázsiában vagy bárhol a világon csakis akkor lehet eredményesen segíteni a rászorulóknak, ha megkérdezzük a helyi vallási és civil szervezetek képviselőit, hogy mire van szüksége az ott élő embereknek.

A Fidesz-KDNP politikusa kérdésével rávilágított, hogy az előttünk álló évek legfontosabb fejlesztéspolitikai kihívása a migráció és a biztonság lesz. Jutta Urpilainen biztosjelölt is elismerte a meghallgatásán, hogy a kiváltó okoknál kell kezelni ezeket a kihívásokat.