A párbeszéd és az oktatás a kulcs a nők elleni erőszak felszámolásához

2019. 12. 19.

Strasbourgba látogatott a Restorers nevű kenyai fiatal lányokból álló csoport, hogy részt vegyen a Szaharov-díj átadásán. A csoport egy olyan telefonos alkalmazást fejlesztett ki az afrikai nők számára, amellyel a női körülmetélés (FGM) ellen lehet fellépni. Hölvényi György, a fejlesztéspolitikai szakbizottság néppárti szakmai vezetője külön megbeszélést folytatott a Restorers tagjaival, melyen a fiatalok személyesen számolhattak be a nők helyzetéről hazájukban. A csoport látogatásának alkalmából Assita Kanko flamand EP-képviselő kezdeményezésére a plenáris ülés napirendjére is felkerült a női nemiszervek megcsonkításának kérdése.

Hölvényi György a plenáris ülésen elhangzott felszólalásában elítélte a nőket megcsonkító borzasztó barbárságot, nyomatékosítva, hogy megoldást kell találni a problémára. Kifejtette, hogy az FGM gyakorlata nem igazolható a szabad vallásgyakorláshoz való joggal.

A képviselő hangsúlyozta, hogy az FGM esetében a legfontosabb a megelőzés, aminek nélkülözhetetlen eszköze az oktatás. Rávilágított arra, hogy elengedhetetlen a fiatalabb generációkkal való párbeszéd, utalva a Restorers tevékenységére,.

A néppárti politikus kiemelte, hogy az uniós politikusoknak párbeszédet kell folytatniuk a fiatalabb generációkkal, s ez a párbeszéd különösen fontos Afrika esetében, ahol a lakosság 42%-a 14 év alatti. Hangsúlyozta, hogy sokkal többet, és sokkal hatékonyabban kell tennünk a legfiatalabb kontinensen felnövekvő új generációért.

A nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatban kiemelte, hogy annak elősegítéséhez nélkülözhetetlen eszköz az oktatás. Felszólalását összegezve elmondta: „A szub-szaharai Afrikában több, mint 18 millió fiatal lány nem vesz részt általános iskolai oktatásban. Ezen kell változtatnunk, együttműködve a helyi szervezetekkel kormányokkal, egyházakkal”.