Hírek

A nemzetközi óriáscégek nem szipolyozhatják ki Európát!

2021. 11. 11.

Az Európai Parlament (EP) mai plenáris ülésén megszavazta a társaságiadó-információk közzétételéről szóló jelentést. Győri Enikő fideszes EP-képviselő a szavazás után elmondta: „Az európai polgárok érdekében küzdenünk kell az adóelkerülés és adócsalás ellen. Viszont ennek ürügyén az uniós szerződéseket semmilyen módon nem szabad kijátszani.”

Adóelkerülés és adócsalás miatt az EU és tagállamai jelentős mennyiségű bevételtől esnek el. Sok esetben az óriásvállalatok gazdaságilag nem alátámasztható ügyekre hivatkozva vezetik át bevételeiket adóparadicsomokba. A magyar képviselő hangsúlyozta: „Az adócsalással szemben fokozottan fel kell lépnünk. Különösen most, amikor a koronavírus okozta válságból kell talpra állnunk. Versenyképes adópolitikára és olyan szabályozásra van szükség, amely biztosítja, hogy az adó megfizetését még a nemzetközi óriáscégek se kerülhessék ki. Ez szolgálja az Unió, tagállamok és polgárok érdekeit. Az óriáscégek nem szipolyozhatják ki Európa országait: fizessenek adót ott, ahol valós gazdasági tevékenységet végeznek.”

A politikus ugyanakkor elítélte a jogi manőverezést az adópolitikában: „Az irányelv célja nemes, viszont aggasztó, hogy az uniós szerződések megkerülésével fogadták el. Az irányelvet a versenyképességi területhez rendelték, ami az adózással szemben nem tagállami hatáskör. Az uniós jog kijátszása és a tagállami szuverenitás leszalámizása helyett inkább az Unió egységbe kovácsolására kellene törekedni. A szavazáskor emiatt tehát tartózkodtunk.”