A munka és magánélet egyensúlyban tartásához szükséges a kijelentkezéshez való jog

2021. 01. 21.

Kósa Ádám, az Európai Parlament Foglalkoztatási és Szociális Bizottságának tagja üdvözölte a kijelentkezéshez való jogról szóló jelentés elfogadását. A fideszes politikus hangsúlyozta a munka és a magánélet egyensúlyának fontosságát a társadalmi távolságtartás és a kijárási korlátozások idején, ezért úgy véli, a kijelentkezéshez való jognak a munkaszervezés elválaszthatatlan részét kell képeznie.

Kósa emlékeztetett, hogy a Covid19-válság miatt hozott intézkedések megváltoztatták az emberek munkavégzésének módját, és bizonyították a digitális megoldások fontosságát, ideértve az otthoni munka rendszerének használatát.  A karantén alatt az uniós munkavállalók több mint egyharmada kezdett otthoni munkavégzésbe, szemben az addig rendszeresen otthonról dolgozó 5%-kal, és jelentősen nőtt a digitális eszközök munkavégzés céljaira történő használata. Míg ez a megoldás sok munkahely megőrzését jelentette, eközben az otthonról dolgozók 27%-a számolt be arról, hogy szabadidejében munkahelyi feladatok ellátásával foglalkozott. A távmunka terjedése még nagyobb terhet jelentett a fiatalok és a gondozási feladatokat ellátó személyek, például az egyedülálló szülők, a gyermekes családok vagy a hozzátartozókat ápoló családok számára.

A digitális eszközök megfelelő használata előnyt jelent a munkáltatók és a munkavállalók számára, hiszen nagyobb szabadságot, függetlenséget és rugalmasságot tesznek lehetővé a munkaidő és a munkafeladatok jobb megszervezése, a munkába utazással töltött idő csökkentése, valamint a személyes és családi kötelezettségek kezelésének megkönnyítése terén. Ezáltal javul az egyensúly a munka és a magánélet között. „Ehhez azonban, olyan egyértelmű szabályokat kell kialakítani, melyek egyidejűleg segítik elő a személyes rugalmasságot és a munkavállalók jogainak védelmét” – hívta fel a figyelmet a fideszes EP-képviselő.

A folyamatos online kapcsolat, kombinálva a munkahelyi feladatok nagy mennyiségével és azzal a növekvő elvárással, hogy a munkavállalók bármikor elérhetők legyenek, negatívan befolyásolhatja a munkavállalók alapvető jogait, a magánéletük és a munkájuk közötti egyensúlyt, valamint fizikai és mentális egészségüket és jólétüket. Fokozhatja a stresszt és kiégéshez vezethet. A kijelentkezéshez való jog célja azonban megelőzni ezt, lehetővé téve a munkavállalók számára, hogy munkaidejükön kívül, a pihenőidőben vagy éppen a szabadságuk alatt tartózkodjanak a munkával kapcsolatos feladatoktól és elektronikus kommunikációtól, például telefonhívásoktól, e-mailektől és egyéb üzenetektől, anélkül, hogy bármilyen hátrányos következménnyel kelljen szembenézniük.