A Momentum a rezsicsökkentést támadja Brüsszelben

2020. 06. 16.

Új szakaszba lépett az Európai Unió Klímatörvényéről szóló vita az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottságában (ITRE). Az elmúlt napokban fokozatosan nyilvánosságra hozták az egyéni képviselői módosító indítványokat, melyekből egyértelműen látszik, hogy a momentumos Cseh Katalin újfent a magyar rezsicsökkentés megszüntetését követeli. Gyürk András fideszes EP-képviselő emlékeztetett, hogy teljesen elfogadhatatlan Cseh Katalin javaslata, ami egy fontos eszközt venne ki a tagállamok kezéből a megugró árak féken tartására.

„A képviselői módosító indítványok nyilvánosságra hozatalát követően tisztábban látható, hogy az egyes politikai erők számára mely ügyek bírnak kiemelt fontossággal.” – jelentette ki Gyürk András fideszes EP-képviselő.

A dokumentumban, folytatva eddigi parlamenti tevékenységét, a momentumos Cseh Katalin újfent a magyar rezsicsökkentés megszüntetését követeli. Indítványában a liberális képviselőnő azt szorgalmazza, hogy minden uniós tagállam egy éven belül dolgozzon ki egy stratégiát a szabályozott villany- és fűtési árak kivezetésére.

„Egy ilyen intézkedés bevezetése a magyar embereket rendkívül hátrányosan érintené, hiszen gyakorlatilag eltörölné a magyar rezsicsökkentést. Továbbá felrúgná az európai intézmények által 2019-ben elfogadott vonatkozó irányelvet is, ami legalább 2025-ig jogszerűen biztosítja az ilyen jellegű intézkedések fennmaradását.” – hangsúlyozta a néppárti politikus.

A magyar energiaellátási rendszer kiválóan vizsgázott a koronavírus-járvány alatt, a lakossági energiaárak pedig a legalacsonyabbak között vannak Európában. „A lakossági fogyasztás azonban jelentősen megnőtt. Ezért teljesen elfogadhatatlan Cseh Katalin javaslata, ami egy fontos eszközt venne ki a tagállamok kezéből a megugró árak féken tartására. A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja számára a magyar emberek olcsó és biztonságos energiaellátása az első” – emelte ki Gyürk András.