Hírek

A Mercosur egyezményt a magyar gazdák érdekei mentén kell értelmeznünk

2019. 07. 23.

Az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (INTA) mai ülésén meghallgatta Cecilia Malmström svéd biztost a nemzetközi kereskedelem aktuális fejleményeiről, illetve elemezte és értékelte többek közt az EU-Mercosur egyezmény hatásait, illetve az EU-Vietnam szabadkereskedelmi megállapodást.

Az EU–Mercosur egyezmény tartalmát tekintve még számos kérdés tisztázásra szorul. Győri Enikő néppárti európai parlament képviselő (Fidesz) a mezőgazdasági szektor, azon belül főként a magyar méztermelők, csirkehús-termelők és bioetanol előállítók aggodalmait tolmácsolta, és kérte a kereskedelemért felelős uniós biztost, hogy amennyiben ténylegesen veszteséget szenvednek ezek az agrártermelők, akkor az Unió hozzon létre egy keretet, amelyből kompenzálni lehet az érintett gazdákat.

Malmström biztos arról tájékoztatta a fideszes képviselőt, hogy a Bizottság számításai szerint nem lesz veszteség, de foglalkoznak az üggyel és Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztossal szorosan együttműködve 1 milliárd eurós támogató intézkedési keret létrehozatalán dolgoznak.

Győri Enikő végezetül pozitívan értékelte az EU-Vietnam szabadkereskedelmi egyezményt és reményét fejezte ki, hogy a megállapodás a magyar kis- és középvállalkozók számára is lehetőséget teremt belépni a távol-keleti ország piacára, illetve elősegíti, hogy az ipari termelés az Európai Unió területén megmaradjon.