Hírek

A megállapodáshoz előbb orvosolni kell az MFF javaslat alapvető igazságtalanságait

2020. 02. 12.

Az Európai Unió tagállamainak állam- és kormányfői február 20-án találkoznak, hogy megpróbáljanak megállapodásra jutni az Unió 2020 utáni hét esztendőre vonatkozó keretköltségvetéséről. A jövő heti uniós csúcsértekezlethez kapcsolódva a mai plenáris ülésen a képviselők újra megvitatták az Európai Parlament álláspontját az uniós forrásokról. Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő szerint meg kell szüntetni az uniós költségvetési tervezet igazságtalanságait, ezt követően lehet csak tisztességes megállapodást elérni.

Deutsch Tamás a Fidesz EP-delegációjának vezetője felszólalásában rámutatott: a finn kormány nagyon elrontotta a keretköltségvetés előkészítését. A finn soros elnökség gyenge teljesítménye miatt nagyon messze vagyunk a megállapodástól, ezért hatalmas a feladata a horvát elnökségnek és az Európai Tanács elnökének, a belga Charles Michelnek.

Deutsch Tamás kiemelte: a finn soros elnökség rossz munkája miatt egy tisztességtelen és igazságtalan költségvetési javaslat fekszik a Tanács asztalán. Tisztességtelen és igazságtalan, ezért Magyarország számára elfogadhatatlan, hogy a javaslat a szegényebb tagállamoktól kíván pénzeket átcsoportosítani a gazdagabb tagállamok irányába. Az állam- és kormányfőknek első helyen ezt az igazságtalanságot kell orvosolniuk.

A Fidesz EP-képviselője elmondta: fontos, hogy beszéljünk a számokról is. A legnagyobb és a legkisebb főösszegű költségvetési javaslat között összesen 350 milliárd euró különbség van. Első hallásra ez nagyon sok pénz, de ez a valóságban azt jelenti, hogy minden európai uniós polgárnak havi 9 eurót kellene befizetnie a költségvetésbe. Ennyi pénzt megér a közös európai jövő!

Háttér: Az Európai Parlamentnek az MFF elfogadása során egyetértési joga van, tehát a tanácsi egyhangúság mellett az EP hozzájárulása szükséges, vagyis „igent vagy nemet” mondhat az álam- és kormányfők által elfogadott megállapodásra.

Az Európai Parlament a tárgyalások gyors lezárásának reményében még tavaly novemberben fogadta el saját álláspontját, mely lényegében valamennyi program forrását növelni javasolta. A hagyományos politikákat, a regionális fejlesztést és a Közös Agrárpolitikát a jelenlegi szinten kívánja finanszírozni, az MFF főösszegét pedig az uniós GNI 1,3%-ára javasolja emelni.