A málenkij robot kárpátaljai áldozatairól is megemlékeztek Európa szívében

2022. 06. 14.

A kelet-közép-európai régióból való tömeges szovjet deportálások áldozataira emlékeztek ma Brüsszelben európai parlamenti képviselők és diplomaták részvételével. A megemlékezésen Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselőjének kezdeményezésére ötszáz kárpátaljai magyar áldozat előtt is lerótták tiszteletüket a résztvevők.

1944 ősze fájdalmas fordulatot hozott a kárpátaljai magyarok életébe, amikor a megszálló szovjetek közel harmincezer magyar nemzetiségű férfit “háromnapos kis munka” (malenkij robot) ürügyén szovjet munka- és hadifogolytáborokba deportáltak. A három napból megpróbáltatásokkal teli évek lettek, mely időszak több tízezer ártatlan magyar életét követelte.

„Örülök, hogy sikerült elérnem, hogy a szülővárosomból, Beregszászból, valamint Kaszonyból és Nagydobronyból elhurcolt férfiak nevei is felolvasásra kerüljenek. Nagyon fontos lenne, hogy az áldozatok, akiknek egyetlen bűne a magyarságuk volt, igazságot és jóvátételt kapjanak, mivel sajnos ez a mai napig nem történt meg. Mindent meg kell tennünk, hogy ilyen, nemzetiségi alapon történő megkülönböztetés soha többé ne fordulhasson elő” – mondta el Bocskor Andrea.

A magyar áldozatok mellett a kommunista diktatúra litván, lett, észt, lengyel, ukrán, cseh és moldáv áldozatairól is megemlékeztek. A magyar áldozatok neveit Bocskor Andrea mellett dr. Kovács Tamás Iván, Magyarország belgiumi és luxembourgi nagykövete, valamint Gál Kinga és Győri Enikő a Fidesz európai parlamenti képviselői olvasták fel.