Hírek

A magyar gazdák Brüsszelben is csak a Fidesz-KDNP képviselőire számíthatnak

2020. 10. 23.

Az Európai Parlament a mai nap folyamán szavazott a következő hétéves Közös Agrárpolitikáról. A Fidesz-KDNP képviselői támogatták a Magyarország számára előnyös javaslatot. A magyar baloldali EP-képviselők viszont a magyar gazdák érdekei ellen szavaztak.

A magyar baloldal sportot űz a hazája elleni aknamunkából. Most éppen nem szavazták meg az Unió következő hét évre szóló Közös Agrárpolitikáját az Európai Parlamentben. Pedig a döntés eurómilliókat jelent a magyar gazdák számára.

A Közös Agrárpolitika az Európai Unió egyik legrégebbi és legfontosabb szakpolitikája. Ennek köszönhető, hogy gazdáink egy kiszámítható támogatási környezetben dolgozhatnak. Ez teszi lehetővé, hogy jó minőségű, biztonságos élelmiszerek kerüljenek az asztalunkra. A baloldali politikusok ellenszavazatukkal egyértelművé tették, hogy számukra ez nem fontos.

A most elfogadott javaslat egy több hónap alatt létrejött, mindenki érdekét szem előtt tartó kompromisszum eredménye. Ennek köszönhetően a következő hét évben megújul a forrás-elosztás rendszere. Az új modell lényege, hogy a tagállamok ún. nemzeti Stratégiai Terveket készítenek az agrártámogatások elosztására. A döntés ráadásul a környezetvédelem és az Európa élelmiszerszükségletét kielégíteni képes mezőgazdaság közötti józan egyensúlyra épül.

A baloldal azonban ezt megtámadta. Ők teljesen irreális klímapolitikai terheket róttak volna a gazdákra. Holott a földművelés és a legeltetés miatt éppen a gazdák azok, akik leginkább a bőrükön érzik az éghajlatváltozás hatásait. Nekik van meg az a gyakorlati tapasztalatuk, amely nélkül nem képzelhető el eredményes klímapolitika. Ha aránytalan környezetvédelmi elvárásokat támasztunk velük szemben, azzal egyszerre veszélyeztetjük a klímapolitikai céljainkat és az emberek élelmiszer-ellátását.