Hírek

A magyar élelmiszer-biztonságot és a magyar családok érdekeit továbbra is meg fogjuk védeni!

2024. 02. 06.

Az Európai Parlament a mai napon vitázott az új génkezelési technikákról (NGT) szóló jelentésről, amelynek célja egy, az EU területén termesztett növények génkezelési technikáira vonatkozó szabályozási keret kialakítása. Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője plenáris felszólalásában hangsúlyozta, hogy biztosítani kell a tagállamok számára az önrendelkezés jogát, ez esetben ez azt jelenti, hogy maguk döntik el, hogy milyen technológiával előállított növényeket akarnak termeszteni a területükön. „Ez szuverenitási kérdés, ebből nem engedünk!” – emelte ki Tóth Edina.

Magyarország kiemelten fontos stratégiai kérdésként kezeli a géntechnológiával módosított szervezetekkel kapcsolatos tevékenységek szabályozását és a magyar mezőgazdaság GMO-mentességének megőrzését, amely 2012 óta Alaptörvényben rögzített célkitűzés. „Éppen ezért ragaszkodunk ahhoz, hogy minden tagállam maga dönthesse el, milyen technológiával előállított növényeket akar termeszteni a saját területén”- emelte ki Tóth Edina.

A Fidesz EP-képviselője szerint az Európai Parlament jelenlegi javaslata javításra szorul, hiszen a biogazdálkodásnak egyértelműen elválaszthatónak kell lennie az új génkezelési technikákkal előállított növényektől. „Fontos azt is kiemelni, hogy „a génmódosított növények esetében nem bizonyított, hogy a klímaváltozás, vagy az élelmiszerbiztonság területén jobbak lennének a hagyományosan nemesített fajtáknál” – hívta fel a figyelmet Tóth Edina.

„Az európai fogyasztók számára biztosítani kell az átláthatóságot, ezért olyan szabályozásra van szükség, amely egyértelműen megkülönbözteti az új génkezelési technikákkal előállított növényeket!” – zárta felszólalását Tóth Edina.