A legszegényebb rétegekre épüljön a jövő munkaereje!

2019. 12. 03.

Az Európai Parlament adott helyet ma a „Gyermekgarancia – A gyermekszegénység elleni küzdelem az EU-ban” című konferenciának, amelyen a lengyel, szlovák, cseh és magyar jó gyakorlatok mellett a következő hétéves pénzügyi keretterv új javaslatait is megvitatták a jelenlévők.

Az Európai Parlament 2015-ben annak érdekében kezdeményezte az európai gyermekgarancia program létrehozását, hogy a szegénység és a társadalmi kirekesztés által veszélyeztetett gyermekek is ingyen hozzáférhessenek az egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz, oltásokhoz és megfelelő lakhatási körülményekhez.

Járóka Lívia az Európai Parlament fideszes alelnöke beszédében azon kezdeményezések fontosságát hangsúlyozta, melyek kiterjednek a korai gyermekkor egészére, a születéstől az iskoláig tartó időszakra, és melyek az oktatás, gondozás és családok bevonását igénylő fejlesztési stratégiaként valósulnak meg.

„A gyermekszegénység szempontjából a legfontosabb, hogy teremtsünk munkahelyeket a szülőknek, hiszen az a gyermekek számára is egy kedvezőbb jövőt biztosít. A jövő munkaerejének a legszegényebb rétegekre kell épülnie, ezért is fontos a szegregáció megszüntetése” – hangsúlyozta a képviselő.

Járóka Lívia felhívta a figyelmet az azonnali cselekvésre és egy összeurópai szegénységi stratégia kidolgozására az újonnan felállt Biztossággal együttműködve.