A kudarcos brüsszeli szankciók felárát fizetik nap mint nap az emberek

2022. 11. 23.

Az Európai Parlament (EP) mai plenáris ülésén megvitatta az egységes európai piac energiaárakra gyakorolt hatását. A vita kapcsán Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője kijelentette, hogy a mostani válság fő oka a baloldal és a brüsszeli bürokraták által követelt, rosszul megalkotott szankciós politika. A válságkezelés első lépése a szankciók kudarcának beismerése kell, hogy legyen.

Európa az elviselhetetlen energiaárak miatt súlyos válságba jutott – tönkremenő iparágak, recesszió felé tartó gazdaság, csökkenő életszínvonal jellemzik ma az Uniót. „Az ok egyértelmű: a baloldal és a brüsszeli bürokraták által követelt, rosszul megalkotott szankciós politika. Ennek a felárát fizetik most minden nap az emberek” – mutatott rá a magyar EP-képviselő.

A válságkezelés első lépése a szankciók gyökeres átalakítása kell, hogy legyen. Nem veszélyeztethetjük a családok megélhetését, nem hagyhatjuk sorsukra vállalatainkat. „Olyan politikát kell folytatnunk, ami megvédi a munkahelyeket és az európai ipar versenyképességét. Az egyre súlyosabb válságból ugyanis csak egy erős európai gazdaság tud kilábalni” – emelte ki a fideszes politikus.

Ezért is elfogadhatatlan, hogy ebben a súlyos helyzetben a baloldal újabb és újabb szankciókat követel. „Itt az idő, hogy beismerjék – a szankciós politika kudarcot vallott, most az emberek és vállalatok segítésére van szükség” – hangsúlyozta Gyürk András.