A közegészségügyi koordináció eszközeivel egy erős és egészséges Európáért

2020. 07. 10.

Az Európai Parlament (EP) mai plenáris ülésén közös állásfoglalási indítványt fogadott el a koronavírus-járvány utáni uniós közegészségügyi stratégiájáról. A szavazás előtt Stella Kyriakides egészségügyi biztossal és a Tanács képviselőjével lezajlott szerdai plenáris vita során a képviselők a megfelelő tanulságok levonását sürgették a koronavírus-járvány kezeléséről. Tóth Edina fideszes EP-képviselő úgy véli, hogy a járványügyi helyzet gyakori változása miatt az egészségügyi rendszereknek meg kell újulnia, alkalmazkodva a megváltozott körülményekhez. A magyar baloldal által javasolt egészségügyi minimum-követelmények helyett azonban a lehető legmagasabb szintű egészségvédelemre kell törekedni, és az EU-nak együtt kell működnie a tagállamokkal annak érdekében, hogy támogassa és összehangolja az intézkedéseket.

Stella Kyriakides uniós biztos kiemelte, hogy a globális koronavírus-járvány kapcsán az EU mindent megtesz azért, hogy a kialakuló válság kapcsán mindenben segítse a tagállamok egészségvédelmi küzdelmét. A biztos szerint az egységes fellépés életbevágó, a reagálási mechanizmust pedig meg kell erősíteni. Az EU nagyobb szerepvállalása érdekében a Bizottság azt fogja javasolni, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központot (ECDC) erősítsék meg és a feladatait bővítsék ki a hatékonyabb fellépés érdekében. Ezzel együtt az Európai Gyógyszerügynökséget is meg kell erősíteni, hogy koordinálni tudja a tagállamok fellépését és elkerülhessük a gyógyszerhiányt.

Tóth Edina plenáris felszólalásában kiemelte: „ellentétben a magyar baloldal javaslatával nem európai egészségügyi minimum-szolgáltatásra van szükség, hanem az Unió polgárainak maximális egészségvédelmére”. Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő javaslatát ezért az Európai Néppárt képviselői, s annak tagjaként a Fidesz-KDNP képviselői nem támogatták. Tóth Edina emlékeztetett: a Fidesz kormányzása óta sorra újulnak meg a vidéki és budapesti kórházak, Magyarország Kormánya 770 milliárd forinttal fordított többet az egészségügyre, dupláját egészségügyi bérekre, átfogó béremelési programot hajtott végre az ápolók számára, és az orvosok átlagos bére két-háromszorosára növekedett.

A fideszes politikus szerint a társadalmi, demográfiai és járványkezeléssel összefüggő problémák következtében a tagállamok ugyanolyan egészségfejlesztési és népegészségügyi kihívásokkal szembesülnek. Ezért az EU a közös fellépést, a közösségi innovációs programok támogatását és a vakcinafejlesztés támogatását tartja a megoldás hatékony módjának. A Fidesz-KDNP képviselői ezért is támogatták az állásfoglalási indítványt, hiszen a feltételek folyamatos alakulása következtében az egészségügyi stratégiának állandóan meg kell újulnia, alkalmazkodva a megváltozott körülményekhez.

Tóth Edina szerint ki kell mondani, hogy az Unió a kezdeti időszakban nem tudott eléggé hatékonyan fellépni és segíteni a koronavírus elleni védekezésben. Ehelyett az állami szerepvállalás, a nemzetállamok és az országok közötti regionális együttműködések bizonyultak hatékonynak. „Kérem ezért a Bizottságot, hogy uniós szinten koordinálja az egészségügyi rendszerek hatékonyságának, hozzáférhetőségének és stabilitásának javítására irányuló erőfeszítéseket” – zárta hozzászólását a fideszes EP-képviselő.

Háttér:

Az Európai Unióban a közegészségügy a tagállamok felelősségi körébe tartozik. Az Unió azonban fontos szerepet játszik a közegészségügyi helyzet javításában, a betegségmegelőzésben és kezelésben, és az egészségügyi stratégiák tagállamok közötti harmonizációjában.

Az Európai Parlament következetesen a koherens uniós közegészségügyi politika létrehozása mellett érvelt, az uniós hosszú távú költségvetés koronavírus-járványt követő felülvizsgálatáról és a gazdaságélénkítő programról szóló állásfoglalásában pedig önálló európai egészségügyi program létrehozása mellett álltak ki a képviselők.

A Bizottság a 2021 és 2027 közötti időszakra a koronavírus okozta gazdasági válság utáni helyreállítási terv részeként egy 9,4 milliárd eurós költségvetésű, „az EU az egészségügyért” (EU4Health) nevű program létrehozására terjesztett be javaslatot.