Hírek

A koronavírus legyőzése érdekében fel kell venni a harcot az oltásellenes mozgalmakkal!

2020. 12. 16.

Az Európai Parlament (EP) mai plenáris ülésén a képviselők, illetve a Tanács és a Bizottság képviselőinek részvételével megvitatták a Covid19-oltásra vonatkozó uniós stratégia előkészítését, beleértve annak külső dimenzióját is. Tóth Edina fideszes EP-képviselő felszólalásában figyelmeztetett a vakcina- és oltásellenesség felerősödésére, és kiemelte, hogy az oltásellenes mozgalmak nagy mértékben  befolyásolhatják és akadályozhatják a jövőbeli oltás sikerét. 

A néppárti politikus hangsúlyozta, hogy „rendkívül nehéz hónapokon vagyunk túl és még egy kis türelemre van szükség, amíg a koronavírus elleni vakcina az Európai Unió összes polgára számára elérhető lesz. De már látjuk a fényt az alagút végén”, ugyanis egyre közelebb van a védelmet nyújtó vakcina megjelenése és a kezdeti, vakcinával kapcsolatos kérdéseket felválthatja az oltási stratégia és kampány.

Tóth Edina felhívta a figyelmet arra is, hogy a vakcina engedélyeztetése felveti a vakcina- és oltásellenesség megerősödésével kapcsolatos régi-új kérdéseket: a leendő vakcina hatékonyságának és biztonságosságának megkérdőjelezését.

„Úgy gondolom, hogy az oltásellenes mozgalmak a jövőbeli oltás sikerét nagyban befolyásolhatják és akadályozhatják. A megoldás most is a hatékony oktatás, a bizonyítékokon alapuló egészségnevelés lenne, de sajnos kevés az időnk, ezért kiemelten fontosnak tartom a koronavírus elleni vakcinára vonatkozó uniós stratégia előkészítését, amelynek reményeim szerint egy átfogó kommunikációs stratégia is a része lesz”- zárta gondolatait Tóth Edina.