Környezetvédelem

A környezetvédelem nem jelenthet zöldségeket

2017. 02. 15.

Az Európai Parlament plenáris ülése ma délben szavazott az európai emissziókereskedelmi rendszer (ETS) reformjáról. Hölvényi György kereszténydemokrata (Fidesz-KDNP) európai parlamenti képviselő szerint a nyugat-európai klímapolitika bebizonyította, hogy nincs tekintettel a közép- és kelet-európai országok jogos érdekeire.

Az ETS-rendszer reformjának egyik fontos eleme a Párizsi Klímamegállapodásból fakadó uniós kötelezettségek megosztásának szabályozása. Az ipari szereplők terheit szabályozó irányelv másfél éve húzódó parlamenti tárgyalásait heves viták kísérték. Hölvényi György fontos lépésnek nevezte az uniós kibocsátás-kereskedelmi rendszer megreformálását, ami tovább növelheti az alacsony kibocsátású technológiák elterjedését és a szénmentes gazdaságra való átállást Európában.

A szavazást követően a kereszténydemokrata politikus ugyanakkor elégedetlenségének adott hangot. Noha az új tagállamok nagyméretű kibocsátás-csökkentése nélkül Európa nem tudna a nemzetközi klímatárgyalásokon éltanulóként szerepelni, a közép- és kelet-európai országok áldozatvállalását nem jutalmazzák a részletszabályok szintjén.

A kereszténydemokrata politikus továbbá figyelmeztetett: óvatosan kell bánni a „túlbuzgó” uniós célokkal, mert az energiaintenzív ágazatok elüldözésével Európa versenyhátrányba kerülhet. „A környezetvédelem nem jelenthet „zöldségeket” – fogalmazott a képviselő. Hölvényi szerint azonban a plenáris szavazással sikerült a legnagyobb veszélyt elkerülni, azt hogy az európai ipari szektor egyes szereplőit aránytalan terhekkel sújtsák, míg másokat jogosulatlan előnyökhöz juttassanak.