Környezetvédelem

A klímavédelmi erőfeszítéseket össze kell hangolni az ellátásbiztonsággal és megfizethető energiához való hozzáféréssel

2019. 12. 05.

Az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottsága (ITRE) Kadri Simson, az új Európai Bizottság energiapolitikáért felelős biztosának részvételével a közös érdekű energia projektek uniós listájáról rendezett vitát. Tóth Edina fideszes EP-képviselő üdvözölte, hogy a lista egyszerre tartalmaz rekordszámú megújuló energia-projektet, valamint a közép-európai régió számára elengedhetetlen földgázinfrastruktúra-fejlesztéseket. A kelet-közép-európai térség dekarbonizációjában ugyanis megkerülhetetlen szerepet tölt be a földgáz.

„A listán szereplő projektek egyidejűleg segítik a klímavédelmet, növelik a tagállamok versenyképességét és az ellátásbiztonságot” – hangsúlyozta a néppárti politikus.

Tóth Edina felszólalásában emlékeztetett, hogy az Európai Parlament közelmúltbeli döntései megteremtették az alapot és az Európai Unió kötelezettségét arra, hogy felelős módon közelítsen a klímaváltozáshoz. A klímavédelmi erőfeszítéseket azonban össze kell hangolni az ellátásbiztonság és megfizethető energiához való hozzáférés fenntartásával.