Hírek

A kis- és középvállalkozásokon múlik az európai gazdaság sikere

2020. 02. 11.

Győri Enikő fideszes EP-képviselő az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szólalt fel az európai kis- és középvállalkozások (kkv-k) érdekeinek védelmében. Ezen vállalkozások adják az európai gazdaságnak nem csak a gerincét, de növekedésének bázisát is, ám jelenleg temérdek olyan nehézséggel küzdenek, mint a bürokrácia vagy a különféle előírások. Győri Enikő ezért felszólalásában rámutatott: mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy csak az észszerű elvárások maradjanak fenn a kkv-kkal szemben, és ahol csak lehet, könnyítsük az életüket.

A néppárti politikus figyelmeztetett az Unió versenyképességi problémájára: „A 2019-es Globális Versenyképesség Index megállapítja, hogy jelenleg Kelet-Ázsia a világ legversenyképesebb térsége, Szingapúrral az élen. Azonban a régió vállalatainak, tehát a mi kkv-jaink vetélytársainak, nem kell megfelelniük egy sor előírásnak, vagyis versenyelőnyt élveznek hozzánk képest. További kihívás, hogy az európai gazdaságnak lépést kell tartania a digitalizációban és technológiai újításokban élenjáró harmadik országokkal is. Ehhez pedig know-how és megfelelő források szükségesek”.

„Egyetértünk az Európai Bizottsággal a célban, azonban szeretnénk mihamarabb látni a részleteket és a megvalósítást” ­– vonta le a plenáris vita tanulságát a néppárti képviselő. „A Bizottság vizsgálja át minden jogalkotási javaslatát a kkv-kra és a versenyképességre gyakorolt hatás szempontjából, és erről tegyen jelentést a Parlamentnek. Ez azért elengedhetetlen, mert az uniós kkv-kat méretük és korlátozott erőforrásaik miatt gyakran aránytalanul érintik az új szabályozás költségei” ­– húzta alá a fideszes politikus.

Győri Enikő kérte Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztost, hogy haladéktalanul lásson munkához a Bizottság, és vezesse be ezt a kkv-szűrőt. Ezzel biztosíthatjuk az európai kkv-knak a jobb esélyeket és ezáltal gazdaságunk sikerét.