A jövő építése csak értékteremtéssel lehetséges

2019. 04. 02.

Ma került megrendezésre “Az értékteremtés és jövő építése” című Afrika-Európa konferencia Brüsszelben, melyen Járóka Lívia, az Európai Parlament fideszes alelnöke mondott záróbeszédet. Járóka hangsúlyozta az Európai Unió és az Afrika közötti kapcsolatok stratégiai és pragmatikus megközelítésen keresztüli elmélyítését. „Ennek megvalósulásához több szinten kell szinergiákat és párhuzamos kezdeményezéseket kialakítanunk. A gazdasági és civil szervezetek, illetve a politikai intézmények szerepe kiemelkedően fontos az Európai Unió és az Afrika közötti kapcsolatok elmélyítésében” – emelte ki a fideszes politikus.

Járóka szerint az Európai Uniónak a rendelkezésére álló források felhasználásával segítséget kellene nyújtania Afrikának. „A felmerülő problémákat helyben kell orvosolni. Elsőként a koragyermekkori fejlesztés és a szakképzés biztosítására, illetve a fenntartható ipari és mezőgazdasági fejlesztésekre, az infrastruktúra támogatására kell koncentrálni. Ez megfelelő környezetet biztosítana azon fiatalok számára, akik anyaországuk fejlődéséért és sikeréért akarnak dolgozni. Minden évben megközelítőleg 30 millió ilyen fiatal lép a munkaerőpiacra, ők otthon akarnak dolgozni, ezeket a lehetőségeket azonban csak az együttműködés útján tudjuk megteremteni” – hangsúlyozta a néppárti képviselő.

Az eseményen részt vettek az afrikai és európai intézmények és gazdasági körök képviselői, többek között a Bizottság és a Parlament tisztségviselői, az afrikai kormányok képviselői, a tagállamok állandó képviseletei, állami és magánbefeketők, afrikai vagy Afrikában is jelen lévő üzleti vezetők, beleértve Matata Ponyo Mapon-t, a Kongói Demokratikus Köztársaság egykori miniszterelnökét is.