Hírek

A jogállamiság brüsszeli értelmezése a demokrácia paródiája

2023. 03. 30.

Az Európai Parlament elfogadta az úgynevezett éves jogállamisági állásfoglalását. A Fidesz európai parlamenti képviselői az állásfoglalás kapcsán rámutattak: az európai baloldal évek óta politikai célzattal, a jogállamiság fogalmával visszaélve, sokszor saját magának is ellentmondva támadja a demokratikusan megválasztott jobboldali kormányokat. A Magyarországot és Lengyelországot érintő jogállamisági kritikák agresszív ideológiai támadások, amelyek minden valóságalapot nélkülöznek.

Az állásfoglalás kapcsán Hidvéghi Balázs elmondta: az Európai Bizottság éves jelentése nem alkalmas arra, hogy elfogulatlan képet adjon a tagállamok jogállamisági helyzetéről, hiszen a tagállamokat nem azonos mércével vizsgálja. Hozzátette: a brüsszeli korrupciós botrány óta ezek a jelentések végképp hiteltelenné váltak. „Fény derült arra, hogy az ilyen jelentések fő megalkotói éppen azok a politikai manipulációt végző álcivil szervezetek és szakértők, amelyek a brüsszeli korrupciós botrány középpontjában vannak” – mondta el az EP-képviselő.

Trócsányi László szerint már a napirend elfogadásakor látható volt, hogy a Parlament nem áll a helyzet magaslatán. „Az egyes képviselőcsoportok ellentmondásokba keveredve, ideológiai szempontok alapján viaskodtak, hogy melyik ország jogállamisági ügyeit szeretnék megvitatni. „Az Európai Parlamentben kizárólag politikai érdekek határozzák meg, hogy mi számít európai szintű jogállamisági problémának. Így válik a jogállamiság eszméje eszközzé, egyszerű politikai furkósbottá” – mondta el a képviselő.

„Miközben minden idők legnagyobb brüsszeli korrupciós botránya zajlik, az Európai Parlament a demokratikusan megválasztott kormányokat támadja ahelyett, hogy a saját háza táján tenne rendet” – emlékeztettek a képviselők.